skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Mariborski Stari most med 1913-2013

Zgodovina življenja mesta Maribora je vseskozi tesno povezana z reko Dravo in njenimi mostovi. S prehodom preko reke, rečnimi potmi in obrežno poselitvijo je povezan sam nastanek mesta. Razvoj mesta so skozi stoletja temeljno oblikovali tudi prehodi čez reko – njeni mostovi. Maribor in Drava sta tako eno že dolgo. Leta 2013 pa je minilo celo stoletje od odprtja današnjega Starega mostu, ki povezuje levi in desni breg Drave, v samem srcu mesta.

Preberi več
Stoletnico obstoja mostu in njegovega soustvarjanja mariborske zgodovine je v poletnih mesecih 2013 obeležila tudi Univerzitetna knjižnica Maribor s sklopom dveh razstav: Življenje mostu in Most stoletnik.
 
Razstavo Življenje Mostu je zasnovala Enota za domoznanstvo UKM, ki je tudi opravila izbor besedil in slikovnega gradiva. Vizualno podobo je oblikoval Dejan Štampar.
 
Razstava je v desetletnih sklopih razkrila most, kot ga predstavljajo članki iz dnevnega časopisja v vseh 100 letih obstoja, ter slikovno gradivo, vse v celoti hranjeno v Univerzitetni knjižnici Maribor. Razstava Življenje mostu je izpovedala zgodbe o izgubljenih predmetih, prepoznavnih dogodkih, hudih tragedijah, obnovah in politiki, skratka o življenjskem toku iz enega brega mesta na drugega. Slikovni del predstavljajo razglednice, preko katerih je izpostavljena človeška in ne le urbana dimenzija mostu. Po 100 letih je tako ponovno odkrit drobec dokumentarnega pogleda na stoletje mostnega življenja.

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Kategorije

zgodovina

Kontaktne osebe

Dr. Vlasta Stavbar

Ključne besede

Maribor, MOSTOVI, stari most, ZGODOVINA

Datum objave

17.12.2014 00:00

Zadnja sprememba

04.12.2020 08:58

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam