skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Mali grad - domovanje ptujske knjižnice

Začetki Knjižnice Ivana Potrča Ptuj segajo v leto 1948, ko je bila na Ptuju ustanovljena Študijska knjižnica. Svoje prostore je najprej imela v dominikanskem samostanu, leta 1969 pa se je preselila v minoritski samostan in tam ostala do leta 2000, ko je svoje novo domovanje dobila v mogočni stavbi prenovljenega Malega gradu.

Preberi več
Ko skozi imeniten portal iz 17. stoletja stopimo na dvorišče Malega gradu na Prešernovi ulici, se nam odpre pogled na osrednjo stavbo v obliki črke L, v kateri domujejo Študijski in Domoznanski oddelek, Oddelek nabave in obdelave, Služba za razvoj mreže ter uprava knjižnice. Grajsko dvorišče z vzhodne in južne strani oklepata dva manjša, ob zadnji obnovi dozidana objekta: v vzhodnem traktu je sedež Potujoče knjižnice, ki z bibliobusom obiskuje 16 občin in se ustavlja na 51 postajališčih na Ptujskem in Dravsem polju, v Halozah in Slovenskih goricah, v južnem pa ima svoje prostore Mladinski oddelek, kjer svoje potrebe po branju, izobraževanju in kvalitetni izrabi prostega časa zadovoljujejo predvsem predšolski otroci in osnovnošolska mladina. Iz grajskega dvorišča je skozi velika lesena vrata dostopno tudi razstavišče knjižnice - tu se odvijajo literarni večeri, razstave in druge prireditve.

Študijski oddelek, največji oddelek in ogrodje knjižnice, zavzema večji del osrednje stavbe Malega gradu. V pritličju stavbe se nahaja manjša čitalnica z različnim časopisjem in revijami ter dostopom do spleta, v prostoru pod njo pa manjše razstavišče, kjer so predstavljena odkritja iz časa zadnje obnove Malega gradu: zidovi poznogotske grajske kapele, ter drobne najdbe od rimskih časov do novega veka. V kletnih prostorih so depoji študijske knjižnice.
Osrednji prostor študijskega oddelka je v nekdanji veliki slavnostni dvorani v prvem nadstropju, desno od izposojevalnega pulta, kjer se v dveh etažah nizajo knjižne police z leposlovjem. Tu občasno potekajo tudi literarni večeri in manjše prireditve. Levo od izposojevalnega pulta je v dveh nadstropjih razporejena strokovna literarutura. V prvem nadstropju je bralcem na voljo tudi velika čitalnica z 22 sedeži in 9-imi računalniki z dostopom do svetovnega spleta. Kot študijska čitalnica s 24-imi sedeži služi tudi Potrčeva spominska soba v drugem nadstropju.

Ko se iz drugega nadstropja povzpnemo v tretje nadstropje, nam pogled naprej pritegne zastekleni strop, skozi katerega se odpira pogled na mogočno leseno ostrešje. Tu so prostori uprave ter Domoznanskega oddelka, ki pridobiva, hrani, obdeluje domoznansko gradivo in posreduje domoznanske informacije za 16 občin na območju Spodnjega Podravja. Po stopnicah višje se nahajajo še tri študijske sobe, prostori Službe za razvoj mreže ter sejna soba.

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor besedila

Melita Zmazek

Kontaktne osebe

Melita Zmazek

Ključne besede

DVORCI, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj, KNJIŽNIČNE ZGRADBE, Ptuj

Datum objave

06.11.2014 16:32

Zadnja sprememba

11.09.2018 11:47

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam