Zemljevid  
Ime Lukovica se v obliki »Lokwitz« prvič pojavi leta 1304. Samo ime nekateri povezujejo s sv. Luko, drugi z glagolom »lukati«, ki pomeni opazovati, prežati, najbolj verjetna pa je povezava imena »lokwitz« z lokami in mlakami. Preberi več
Lukovica je središče mlade občine Lukovica, središče Lukovice pa je leta 2007 obnovljen Stari trg, ki ga obdajajo mogočne hiše iz furmanskih časov. Tu najdete sedež Občine, pošto, Kulturni dom Janka Kersnika in odlične gostilne (Gostilna Furman, Gostilna Pri Bevcu). V Slaparjevi hiši je poletja preživljal slovenski pisatelj Fran Milčinski, le nekaj sto metrov stran pa na Maklenovcu stoji Rahnetova vila, ki jo je rad obiskal slikar Ivan Grohar. Ogledate si lahko tudi popolnoma ohranjeno čevljarsko delavnico mojstra Jemca in prvi gasilski dom v Črnem grabnu, ki velja za enega redkih v prvotnih obliki ohranjenih gasilskih domov v Sloveniji.
Vzhodno od trga stoji Zdravstvena postaja Jelke Komotar, prvi zdravstveni dom na ozemlju današnje Slovenije (iz leta 1926) in prva zdravstvena ustanova, poimenovana po medicinski sestri. Jelka Komotar je bila zelo zaslužna tudi za razvoj rejništva, po katerem je dolina Črnega grabna zelo znana. V Podpeči ne morete spregledati Stare pošte, najstarejše poštne postaje med Ljubljano in Gradcem iz 16. stoletja.

Fotogalerija

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam