Ljubljanski mestni očetje od julija 1953 do junija 1961

Od sredine julija 1953 do sredine leta 1961 so ljubljanske mestne zadeve vodili in urejali pravniki dr. Heli Modic, dr. Marijan Dermastia in Marjan Jenko.

V treh poglavjih smo prikazali delovanje ljubljanske oblasti in razvoj mesta med drugo polovico leta 1953 in prvo polovico leta 1961.

Na področju mestne uprave so bile v tem obdobju najpomembnejše spremembe ukinitev Mestnega ljudskega odbora, razdelitev mesta na občine ter organizacija uprave na Okrajni ljudski odbor Ljubljana ter na občinske ljudske odbore leta 1955. Za urejanje skupnih zadev mestnega življenja je bil ustanovljen Mestni svet kot posvetovalni organ, ki je dajal občinskim skupščinam le priporočila, za izvajanje pa so skrbele mestne občine, ki jih je bilo devet poleg štirinajstih nemestnih.

Gašper Hudolin

Gašper Hudolin