Literatura in viri o Etbinu Henriku Costi

O Etbinu Henriku Costi in njegovem županovanju največ izvemo iz tedanjih glavnih časopisov Kmetijske in rokodelske novice in "Ljubljančanke" (Laibacher Zeitung, lajbaherice). Ker je tudi sam kot pravnik in politik veliko pisal, se je ohranilo mnogo njegovih pisanj, zlasti v Letopisu Matice Slovenske, pisal pa je tudi zgodovinske zadeve. Preberi več
Njegovi članki in druga dela obsegajo preko 300 enot. Izredno dragocena sta njegov arhiv, ohranjen v Narodni in univerzitetni knjižnici ter Arhivu Slovenije in knjižnica, ki pa je bila skupaj z zbirko časopisov in delom arhiva prodana kmalu po njegovi smrti, deloma v Sankt-Peterburg.

Viri:

- Denkbuch der Anwesenheit Allerhöchstihrer Majestäten Franz Josef und Elisabeth im Herzogthume Krain. Ljubljana / Laibach, 1857.
- Kmetijske in rokodelske novice, na svitlobo dane od c. kr. kmetijske družbe v Ljubljani/ Novice gospodarske, obertnijske in narodske. Za obdobje med 1863 in 1868. Oglasnik k Novicam.
- Triglav : Zeitschrift für vaterländische Interessen. Verantwortlicher Redacteur: P. v. Radics. Ljubljana / Laibach, Verlag und Druck von Josef Blasnik (1865 in 1866).
- Vodnikov spomenik : s spisi od 86 pisateljev in štirimi na kamen tiskanimi dokladami. Na svitlo dal dr. Etbin Henrik Costa. V Ljubljani, 1859.
- Spletna stran Mestne občine Ljubljana: http://www.ljubljana.si/si/ljubljana/zupani/1812-1910/etbin-henrik-hosta/.

Literatura:

- Granda, S.: Etbin Henrik Costa. V: Enciklopedija Slovenije, 2. knjiga (Ce - Ed), str. 82 - 83, Ljubljana, MK, 1988.
- Lazarini, F., Sapač, I.: Arhitektura 19. stoletja na Slovenskem. Ljubljana, Fakulteta za arhitekturo, Muzej za arhitekturo in obliklovanje, 2015.
- Urbas, V.: Dr. E. H. Costa. V Ljubljani, 1877.
- Slovenski biografski leksikon. Cankar, I. (ur.), v Ljubljani, 1925.