Literatura, ki smo jo uporabili pri postavljanju digitalne zbirke: Preberi več
Barok na Goriškem = Il barocco nel Goriziano. Nova Gorica : Goriški muzej ; Ljubljana : Narodna galerija, 2006.
Cronaca Goriziana, rokopis, 1896. Hrani Goriška knjižnica. Dostopno na spletu: www.dlib.si
Della Bona, Giuseppe Domenico: Sunto storico delle principate contee di Gorizia e Gradisca. - Gorizia : Paternolli, 1853.
Formentini, Giuseppe Floreano: La Contea di Gorizia illustrata dai suoi figli. Gorizia : Provincia di Gorizia, 1984.
Geromet, Giorgio: Gorizia 1001 - 2001 : nobilt? della contea. Mariano del Friuli . Laguna, 1999.
Gorian, Rudj: Editoria e informazione a Gorizia nel Settecento : la "Gazzetta goriziana". Trieste : Deputazione di storia patria per la Venezia Giulia, 2010.
Goriški vodovodi : 1947-1987. Nova Gorica : Goriški vodovodi, 1987.
Gorizia sotterranea.  Mariano del Friuli : Laguna, 2001.
Gruden, Josip: Zgodovina slovenskega naroda. Celje : Mohorjeva družba, 1992.
Ilustrirana zgodovina Slovencev. Ljubljana : Mladinska knjiga, 2003.
Jelinčič, Zmago: Upravni koleki na Slovenskih administrativnih ozemljih = Administrative revenues of Slovenia. Tržič : Učila International, 2010.
Makuc, Neva: Historiografija in mentaliteta v novoveški Furlaniji in Goriški. Ljubljana : Založba ZRC, ZRC SAZU, 2011.
Maria Teresa e il Settecento Goriziano : Catalogo della mostra : Gorizia - Palazzo Attems 12 dicembre 1981 - 28 febbraio 1982. - Gorizia : Provincia di Gorizia, 1982.
Morelli di Schönfeld, Carlo: Istoria della Contea di Gorizia : in quatro Volumi : compresavi un Appendice di note illustrative. Vol. 3, Dall'Anno 1700 all'Anno 1790. Gorizia : Cassa di Risparmio, 1972.
Osvald, Monika: Grof Rudolf Coronini Cronberg in Kojsko v Goriških Brdih. V: Acta historiae artis Slovenica. Št. 9, l. 2004, str. 97-116.
Primorski slovenski biografski leksikon. Gorica : Goriška Mohorjeva družba, 1974-1994.
Rutar, Simon: Poknežena grofija Goriška in Gradiščanska. Ljubljana: Matica Slovenska, 1892.
Sapač, Igor: Grajske stavbe v zahodni Sloveniji, tretja knjiga. Območje Nove Gorice in Gorice. Ljubljana: Viharnik, 2010.
Zgodovina goriške nadškofije 1751-1951. V Gorici : Goriška Mohorjeva družba, 1951.

Irena Tul