Zemljevid
Zagotavljanje vode za konje je bila na lipiškem posestvu v preteklosti ena ključnih nalog. Preberi več
"Ker površinskih voda na Krasu ni, so bili primorani uporabiti vse razpoložljjive načine za zbiranje in shranjevanje deževnice. Konje so napajali v sedmih 'kalih' - z ilovico in kamenjem zatesnjenih vrtačah, v katerih se je ob deževjih nabirala voda. Danes so ohranjeni še trije.

Pozimi so na površini kalov lomili led in ga kopičili v 'ledenicah' - globokih bozidanih senčnih kotanjah, kjer se je pod plastmi listja ohranil dolgo v poletje.

O pomenu vode na posestvu pričajo tudi številne lepo oblikovane 'štirne' - kamniti vodnjaki. Prav tako se napajajo z deževnico, v tem primeru zbrano s streh. Ta je tudi za ljudi na Krasu, ne le za konje, dolgo predstavljala edini vodni vir. V Lipici se nahaja nekaj najstarejših kraških štirn.

Na lipiškem posestvu se nahaja še ena posebnost povezana z vodo: vodni zbiralnik - tehnološka nadgradnja tradicionalnih kalov. Sestavlja ga utrjena vodozbirna ploščad, podzemni rezervoar in napajalno korito za konje s pipo. Sestavni del ambienta je tudi kal na dnu dolinice, obzidan s kamnitim zidom, v katerega se steka odvečna voda iz rezervoarja in okoliških površin." (LIPIKUM, str. 68-67)