Lavoslava (Antonija) Turk (1895–1979)

Pisateljica Lavoslava Turk (njeno prvotno ime je Antonija) se je rodila 17. maja 1895 v Zadobrovi.[1]  Sprva se je v Celju šolala za šolsko sestro, po opravljenem pripravništvu pri mariborskih šolskih sestrah in na učiteljišču v Ljubljani je opravila zaobljubo. Leta 1921 je bila poslana v ZDA, kjer je sprva štiri leta poučevala naše izseljence v Kansas Cityju. Nato je pomagala ustanoviti provincialni dom in noviciat v Lemontu, zatem pa je poučevala še v Sheboyganu (Wisconsin). Več let je anonimno pisala krajšo prozo za Ave Maria koledar. Leta 1974 je v Celovcu objavila avtobiografsko izpoved Pesem šolske sestre. Umrla je maja 1979 v Lemontu (Ilinois).

[1] Vsi navedeni podatki o Lavoslavi (Antoniji) Turk so povzeti iz: dr. Jerneja Petrič, Turk, Ladislava, Enciklopedija Slovenije, 13. zvezek, Mladinska knjiga, Ljubljana 1999, str. 408.