skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

V središču trga stoji Marijino ali kužno znamenje, ki so ga prebivalci v 17. stoletju postavili v spomin na kugo, ki je v letih 1680 in 1681 terjala življenja skoraj petine prebivalcev. V Mariboru se je namreč v 17. stoletju prvič pojavila kuga, zaradi katere je umrla tretjina prebivalstva. V zahvalo za prenehanje kuge so mariborski prebivalci leta 1681 postavili kužno znamenje - steber s podobo Marije. Tega so v 18. stoletju nadomestili z današnjim, ki je delo Jožefa Strauba. Okoli Matere božje je razvrščenih šest svetnikov, priprošnikov zoper kugo. Spomenik velja za enega njegovih najboljših del in sodi med najimenitnejša dela visokega baroka pri nas. Okoli leta 1886 so se kipi obeh angelov in dveh svetnikov – svetega Janeza Krstnika in Janeza Nepomuka – izgubili, zato so Marijin steber obdali z ograjo, pred katero so nato občasno izvajali verske obrede.

Kužno znamenje ima pomembno kulturno in zgodovinsko vrednost, saj je eden redko ohranjenih javnih spomenikov, ki ni bil uničen med drugo svetovno vojno. Vendar pa so bili originali zelo slabo ohranjeni, saj se zanje ni pravilno skrbelo. Med obnovo leta 1990 so zato izvirne kipe in druge dele nadomestili z replikami, originale pa premestili v Zavod za varstvo kulturne dediščine Maribor in v Pokrajinski muzej.

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor besedila

Gabrijela Kolbič

Ključne besede

MESTNI TRGI, Glavni trg, sakralni spomeniki, KULTURNI SPOMENIKI, kužna znamenja, Maribor, KULTURNA ZGODOVINA, RAZGLEDNICE

Datum objave

22.05.2020 12:14

Zadnja sprememba

22.05.2020 19:15

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam