skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Kulturno umetniško društvo Šentrupert

KUD Šentrupert je bilo ustanovljeno leta 1998 in je med mlajšimi kulturnimi društvi, ki delujejo pri Možnarju. Od njihove ustanovitve naprej se po svojih močeh trudijo sodelovati z Zvezo Možnar in Etno odborom Jureta Krašovca, zlasti s prikazi starih ljudskih šeg in delovnih opravil ter prepevanjem ljudskih pesmi. Potrebno je omeniti, da je bilo njihovo sodelovanje prisotno že ducat let nazaj, pa čeprav člani takrat še niso bili formalno povezani v društvo. 

Preberi več

Sodelovali so kot etno skupina. Zato je bila njihova želja po ustanovitvi samostojnega društva že dlje časa prisotna. V Kulturno umetniškem društvu Šentrupert delujejo štiri sekcije, med katerimi je najstarejša prav etno skupina, ki se je že kar enajst let pred ustanovitvijo predstavljala s »šranganjem« na Ohceti po stari šegi, ki jo Etno odbor pripravlja od leta 1987 naprej na prireditvi Pivo in cvetje. V okviru omenjene skupine so se našli štirje mladi fantje, danes izvirni ljudski pevci iz Šentruperta, ki niso le ponosni krajani Šentruperta in občani občine Laško, temveč so s svojimi nastopi znani širom po Sloveniji in izven nje. Omeniti kaže, da se je Etno skupina iz Šentruperta, leta 1995 udeležila mednarodnega tekmovanja mlatičev s cepci v Neukirchnu v Zgornji Avstriji, zastopala Slovenijo in v močni konkurenci mlatičev drugih držav osvojila odlično, drugo mesto. Mlačev s cepci ohranjajo še danes. Delček tega vsako leto pokažejo tudi ob postavitvi »šrange« na festivalu Piva in cvetja, občasno pa tudi ob tematskih letnih prikazih starih ljudskih šeg in delovnih opravil občine Laško. Skupina se udeležuje tudi ostalih prireditev na etno področju, ki jih organizirajo pri Možnarju.

Sicer pa v društvu delujejo še dramska skupina, mešani pevski zbor in oktet . Da kulturna dediščina ne bi utonila v pozabo, v skupino vključujejo tudi mlade, ki se vselej z veseljem odzovejo in z njimi sodelujejo. V Šentrupertu so bili štirje letni prikazi, in sicer 8., 11., 18., in 23..

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Kontaktne osebe

Urška Knez

Ključne besede

ETNOLOGIJA, LJUDSKI OBIČAJI, KULTURNO ŽIVLJENJE, KULTURNA DEDIŠČINA, KULTURNA ZGODOVINA, DRUŠTVA, kulturna društva

Datum objave

17.08.2017 16:27

Zadnja sprememba

17.08.2017 16:27

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam