Kultura bivanja Kartuzijanov

V obdobju romanike je I. 1084 v francoskih Alpah na novo nastal kartuzijanski red. Začetnik redovne skupnosti kartuzijanov, Bruno, je bil rojen v Kölnu okoli I. 1030. Bil je izobražen in po številnih razočaranjih nad svetno in cerkveno oblastjo se je želel umakniti v samotno divjino. S šestimi somišljeniki se je obrnil na grenobelskega škofa Huga in ga prosil, naj jim dodeli kraj, kjer bojo lahko živeli v popolni samoti. L. 1084 so našli primeren kraj v divji visoki alpski dolini, ki je po skalnatih pečinah dobila ime Chartreux. Torej je zibelka reda francoska Velika kartuzija, imenovana La Grande Chartreuse, ki leži v pokrajini Isere, severna od Grenobla. Red se je uradno oblikoval šele I. 1140, v I. 1176 pa ga je potrdil papež Aleksander III. Kartuzijanski grb iz 13. st. prikazuje zemeljsko kroglo, na katero je pritrjen križ – “Križ stoji trdno medtem ko se svet suče”.