Kronologija »Celjskega« (Novega tednika)

2. junija 1945 - izšla prva številka Nove poti.
3. december 1945 - izšla zadnja (21) številka Nove poti.
13. april 1946 - v Celju je ponovno začel izhajati tednik; prvih 26 številk je izšlo pod imenom Na delo, naslednjih 11 številk pod imenom Naše delo.
1947 - tega leta v Celju tednik ni izhajal.
13. februar 1948 - tednik je pod imenom Celjski tednik ponovno pričel izhajati, to pot "za vedno".
1950 - v enem samem letu so se pri Celjskem tedniku zvrstili kar štirje ured­niki (Jurc, Krašovec, Maslo, Gombač).
11. november 1950 – tednik je prvič izšel pod novim imenom Savinjski vest­nik.
1953 - v Savinjskem vestniku so prvič predstavili nekatere stalne sodelavce lista.
1955 - tednik, ki so ga ponovno preimenovali v Celjski tednik, je praznoval deseto obletnico obstoja; "v tednu naprednega tiska" je dobil pomembno druž­beno priznanje glavnega odbora SZDL Slovenije kot najboljši pokrajinski časnik.
1956 - pri Celjskem tisku, kjer so vsak teden tiskali "Celjskega", so nabavili več novih tiskarskih strojev, ročno stavnico in klišarno; slednja je dvignila časniku pestrost; pred tem so klišeje za Celjski tednik izdelovali v Ljubljani in Mariboru.
1957 - dosežen je bil svojevrsten rekord; novoletna številka Celjskega tedni­ka je imela kar 44 strani (navadne številke so imele 8 strani), izšla pa je v nakladi 10.500 izvodov.
13. marec 1959 - kot izdajatelj tednika se pojavi časopisno podjetje Celjski tisk, združeno podjetje Celjske tiskarne in Celjskega tednika.
1960 - celjski grafičarji in člani uredništva so ob praznovanju desete obletni­ce delavskega samoupravljanja Celjskemu tedniku za polovico povečali ob­seg, z dotedanjih osem na dvanajst strani.
1962 - zaposlenim so se izboljšali delovni pogoji; v poletnih mesecih so se po številnih predhodnih selitvah preselili v prostore Celjskega tiska.
1963 - naklada tednika se je strmo dvigovala; že jeseni je presegla "magično mejo" 15.000 izvodov, v uredništvu pa so že pripravljali akcijo "Za 20.000 naklade Celjskega tednika".
Jeseni 1963 - potekala je reorganizacija sistema javnega obveščanja; ustano­vitelj Celjskega tednika je postal okrajni odbor SZDL; dotedanjega urednika Toneta Masla so imenovali za glavnega urednika "ekonomske enote informa­cije" pri Celjskem tisku, ki je združeval radio in tednik; odgovorni urednik tednika je postal Jure Krašovec.
1965 - Celjski tednik je praznoval že dvajseti rojstni dan; v SLG je bila slav­nostna akademija, člani kolektiva pa so izdali jubilejno številko Celjskega tednika, ki je bila že 949. številka po vrsti.
Avgust 1965 - obseg tednika so skrčili z 12 na 8 do 10 strani.
1966 - Celjski tednik je doživel ponovno reorganizacijo; najprej so ga izločili iz sestave grafičnega podjetja Celjski tisk, nato pa so konec avgusta z združi­tvijo tednika in radia ustanovili skupno podjetje Zavod za informativno službo.
April 1967 - časniku so "delno" spremenili ime; po novem je slišal na ime C tednik ali na kratko Tednik; tiskanje C tednika je prevzelo ČDP Delo.
Oktober 1967 - v Ljubljani so ustanovili poslovno združenje slovenskih po­krajinskih tednikov; trije med njimi (Dolenjski list, Tednik in Vestnik) so se odločili tiskati po 4 skupne strani.
1968 - pri C tedniku so se odločili, da ne bodo več glasilo SZDL, ampak edicija ČGP Dela.
12. december 1968 - celjski tednik izide prvič z imenom Novi tednik.
1970 - Novi tednik pričel ponovno izhajati pod okriljem Socialistične zveze.
1970 - tednik bi moral praznovati 25. obletnico izhajanja, vendar so jubilej slavili šele leto dni kasneje.
November 1971 - z izdajo posebne jubilejne številke so z zamudo proslavili 25. obletnico izhajanja Novega tednika.
1972 - ustanoviteljice Novega tednika postanejo občinske konference SZDL Celje, Laško, Mozirje, Slovenske Konjice, Šentjur, Šmarje pri Jelšah in Žalec; akcija Novi tednik v vsak dom.
Januar 1973 - na pobudo Vinka Langerholca so se dopisniki Novega tednika združili v Klub dopisnikov, ki ga je vodil Štefan Žvižej.
December 1973 - praznična novoletna številka izšla v nakladi 21.000 izvo­dov.
April 1974 - celjska občinska skupščina podeli Novemu tedniku Šlandrovo nagrado.
1977 - Novi tednik skupaj z Radiom Celje po zakonu o združenem delu po­stane TOZD v okviru ČGP Delo.
1978 - uredništvo tednika se preseli v nove prostore na Trg V. kongresa 3 (današnja Prešernova 19).
1980 - ob praznovanju 35. obletnice izhajanja je predsedstvo bivše jugoslo­vanske države odlikovalo Novi tednik z redom zaslug za narod s srebrno zvezdo.
Oktobra 1990 - požar dodobra uniči delovne prostore tednika in radia.
16. avgust 1991 - Novi tednik in Radio Celje se registrirata kot podjetje NT &RC d.o.o.
31. marec 1992 - izšla je prva številka mesečnika Tednikova petica.
3. september 1993 - prične se postopek lastninskega preoblikovanja podjetja NT&RC.
28. december 1994 - podjetje NT &RC pridobi registracijo olastninjenega podjetja v 60 odstotni lasti zaposlenih, nekdanjih zaposlenih in upokojenih delavcev.
1995 - Novi tednik praznuje 50 letnico obstoja z rekordnim obsegom strani (48) tedensko, z novimi posebnimi izdajami in stabilno naklado 19.500 izvo­dov tedensko ob 9980 stalnih naročnikih.

Vir: Branko Goropevšek, Naše poti: prvih 50 let - od Nove poti do Novega tednika, NT&RC Celje, Celje 1995.

Robert Ožura

ČASOPISI