Zemljevid  

Mladika po drugi svetovni vojni (1945–)

Po vojni je nova oblast takoj pristopila k obnovi šolskega dela. Ker pouk v Mladiki ni bil mogoč, je bil organiziran na več lokacijah: del pouka je potekal v prostorih nekdanje deške šole, ki je bila najmanj poškodovana, del v zasilno obnovljeni okoliški šoli, del pa v prostorih gimnazije v popoldanskem času. 

Preberi več

Zaradi pomanjkanja šolskih prostorov so se občinski možje leta 1946 dogovorili za obnovo Mladike. Svečana otvoritev obnovljene stavbe je bila 31. oktobra 1948. Vanjo so se vselili učenci novoustanovljene šole z imenom Osnovna šola v Ptuju, ki je nastala z združitvijo okoliške in mestne šole. Deset oddelkov šole je delovalo v prostorih nekdanje okoliške šole, deset pa v nekdanji mestni šoli. Pouk je potekal samo dopoldan. Za prvega upravitelja je bil imenovan Mirko Majcen.

V letu 1958 je zaradi šolske reforme prišlo do preureditve šol. Z ukinitvijo nižjih gimnazij so na Ptuju nastale štiri osemletne osnovne šole: OŠ Tone Žnidarič, OŠ Jože Lacko, OŠ Franc Osojnik in OŠ Ivan Spolenak na Bregu. V Mladiki sta dobili prostore Osnovna šola Toneta Žnidariča (prej Osnovna šola Ptuj I) in Osnovna šola Jožeta Lacka (najprej Osnovna šola Ptuj II). Ravnateljica I. osnovne šole je bila Kristina Šepec, ravnatelj II. osnovne šole pa Franc Borko. Vsaka je imela po 18 oddelkov, pouk je potekal izmensko.

Leta 1961 sta se OŠ Tone Žnidarič in OŠ Jože Lacko združili v enotno Osnovno šolo Toneta Žnidariča, ki je ob združitvi imela 1382 učencev v 38 oddelkih. Ravnateljica je postala Kristina Šepec in to nalogo opravljala do upokojitve (1966). Ko je bila v šolskem letu 1964/65 dograjena Osnovna šola Franca Osojnika in se je del učencev prepisal v novo šolo, se je prostorska stiska nekoliko omilila, čeprav je šola še vedno imela 33 oddelkov. Leta 1977 se ji je priključila še podružnica Vitomarci, naslednje leto pa še OŠ Trnovska vas. Ker je šola ponovno imela preveč učencev, so leta 1979 na Ptuju ustanovili še OŠ Olge Meglič, kamor so vpisali učence iz okolišev osnovnih šol Franca Osojnika in Toneta Žnidariča. Nastanjena je bila v izpraznjene prostore ptujske gimnazije na Prešernovi ulici.

Leta 1991 se je OŠ Toneta Žnidariča preimenovala v Osnovno šolo Mladika in si tako nadela ime, ki jo je po prvi svetovni vojni nosil slovenski dekliški dom. V šolskem letu 1996/97 je izgubila obe podružnici, kljub temu pa so učenci od 6. do 8. razreda obeh podružnic še vedno obiskovali OŠ Mladika.

Leta 1999 je bila na Mladiki prenovljena mansarda. S to prenovo je šola ponovno dobila razgibano streho, kot jo je imela ob svoji ustanovitvi leta 1902, pridobila pa je tudi nove razrede in s tem izpolnila pogoje za prehod na devetletno osnovno šolo.

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor besedila

Melita Zmazek

Kontaktne osebe

Melita Zmazek

Ključne besede

Ptuj, OSNOVNE ŠOLE, ZGODOVINA

Datum objave

16.12.2016 13:04

Zadnja sprememba

21.12.2016 07:39

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam