skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Kratka zgodovina osamosvajanja

Slovenija se je v začetku 80-ih let znašla v gospodarski krizi. Tej se je kmalu pridružila še nacionalna in politična. Centralistične sile Beograda so postajale premočne, zato so slovenski intelektualci, zbrani predvsem okrog publikacije Nova revija, postajali vse glasnejši pri vztrajanju, da Slovenija postane suverena država.

Preberi več

Vse večjo moč v Jugoslaviji je pridobivala JLA, ki se je vedno bolj vmešavala v politično življenje ter nenadzorovano trošila državni proračun. O njenem delovanju so kritično poročali v reviji Mladina in bili kasneje zaradi tega kaznovani. Na zahtevo JLA je slovenska Služba državne varnosti zaradi suma izdaje vojaške skrivnosti aretirala publicista Janeza Janšo, novinarja Davida Tasića, urednika Mladine Francija Zavrla ter podčastnika JLA Ivana Borštnerja. Ta akcija, znana tudi pod imenom Afera JBTZ, je vznemirila slovensko javnost in vzbudila odpor oziroma demonstracije za njihovo izpustitev.

Nastajalo je vse več političnih strank in teženj k večji politični pluralizaciji, Zveza komunistov je vse bolj zgubljala podporo. Leta 1989 je bila objavljena Majniška deklaracija – skupna programska izjava, v kateri je opozicija zahtevala suverenost slovenskega naroda in svobodo odločanja. Istega leta so bili sprejeti amandmaji k slovenski ustavi, določila se je himna in omogočile volitve. Izvedli so jih leta 1990, zmago je slavila koalicija Demos – povezava slovenskih demokratičnih strank. Istega leta je Skupščina sprejela Deklaracijo o suverenosti RS: zadala si je, da bo v enem letu sprejela novo ustavo ter da bo sama odločala o služenju vojaškega roka, TO in njenem poveljniku. JLA je posledično zahtevala vrnitev vsega orožja in opreme v njihova skladišča.

23. decembra 1990 smo Slovenci na plebiscitu odločili, da želimo samostojno in neodvisno Slovenijo. Začele so se priprave na izstop iz federacije: Slovenija je naznanila, da bo razglasila samostojnost najkasneje do junija 1991. A v Beogradu so obsodili to »nelegitimno« dejanje in pooblastili zvezne vojaške organe, naj zaščitijo notranje in zunanje meje Jugoslavije. Sledila je 10-dnevna vojna.

Fotogalerija

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam