Zemljevid  

Kralj Aleksander med nami

Julija 1909 je takrat še mlad srbski prestolonaslednik, kasneje pa jugoslovanski regent in kralj Aleksander I. Karađorđević prvič stopil na slovenska tla. V spremstvu svojega adjutanta je namreč prispel v Rogaško Slatino ter v tem mondenem zdravilišču in letovišču bolj kot ne inkognito preživel nekaj dni. Do njegovega naslednjega obiska slovenskih dežel je minilo kar enajst let, je pa zato le-ta potekal toliko bolj pompozno in svečano. Prvi mož kraljevine južnih Slovanov je v okviru turneje po slovenskih krajih junija 1920 obiskal tudi mesto ob Savinji, kjer so ga, podobno kot drugod, pričakali z velikim navdušenjem in vsemi častmi. Slednje so Celjani izkazali tudi ob drugih priložnostih, zlasti pa ob zadnjem slovesu od tragično preminulega kralja, oktobra 1934.

Preberi več
Ob stoti obletnici prvega Aleksandrovega obiska Slovenije so se v Muzeju novejše zgodovine Celje v sodelovanju z Ljudskim muzejem Rogaška Slatina odločili, da ta jubilej obeležijo z razstavo, ki bo osvežila spomin na pomembno zgodovinsko osebnost ter obenem ilustrirala odnos med Slovenci na eni ter kraljem Aleksandrom I. in Karađorđevići na drugi strani.
Razstava je bila v Muzeju novejše zgodovine Celje odprta od 4. junija do 6. septembra 2009.

Vir: Katalog Kralj Aleksander med nami, Muzej novejše zgodovine Celje, Celje 2009.

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Kategorije

zgodovina

Avtor besedila

dr. Marija Počivavšek, dr. Tonček Kregar

Ključne besede

kralj Aleksander, Kraljevina SHS, KULTURNA ZGODOVINA, POLITIČNA ZGODOVINA

Datum objave

18.10.2012 00:00

Zadnja sprememba

21.01.2019 07:49

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam