skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Kot drevo brez korenin

Ob koncu leta 1953 so v Savinjskem vestniku prvič predstavili nekatere stalne sodelavce lista, urednike posameznih rubrik in dopisnike s terena. Urednik je zapisal, da je časniku kljub »beraški ho­norarni politiki« uspelo pridobiti le­po število »dobrih in stalnih« sode­lavcev, brez katerih bi list težko iz­hajal v takšnem obsegu in ohranjal pestro vsebino. Brez njih bi uredništvo bilo »kot drevo brez korenin«.

Preberi več
Izpostaviti velja Tineta Orla, ki je v rubriki Pogled po svetu vrsto let komentiral zuna­njepolitične razmere, hkrati pa je pi­sal tudi članke o kulturi (gledališke kritike) in turizmu, predvsem planinstvu. ­Josip Kotnik je napisal vr­sto člankov, ki so obravnavali gos­podarsko in šolsko problematiko. S podobno tematiko sta se ukvarjala tu­di Zoran Vudler, med drugim tudi avtor vrste potopisnih člankov, in Franjo Štros. S pedagoškimi in vzgojnimi vsebinami sta se ukvarja­la še Ivan Švarc in Albin Podjavor­šek, izključno s prosveto pa Gustav Grobelnik.
Družbeno življenje v Ce­lju in okolici je v tem času spremlja­la edina takrat pišoča ženska pri Sa­vinjskem vestniku Vera Stermecki, Franca Kleča pa je zanimala pred­vsem problematika delavskega vpra­šanja v celjskem okraju. Z grehi in prekrški obremenjeni ljudje iz tistih časov se gotovo spominjajo Milana Četine, ki je kot sodni poročevalec pisal o njihovih poteh in stranpoteh. O celjskem športnem življenju je ob­širno poročal Karel Jug, ki je tudi urejal izjemno bogato športno stran. Kulturo na Celjskem je pokrival Lojze Filipič, še posebej ga je zani­malo gledališče, Anton Stupica pa je obravnaval glasbene dogodke in dogodke iz umetnostne zgodovine.
Pisatelja Frana Roša lahko pogosto srečujemo v črticah in pesmih z re­sno ali epigramsko vsebino. Stane Terčak je list zalagal s članki, črti­cami in razpravami o NOB, Izidor Horvat pa je v objavo poslal vrsto literarnih prispevkov in hkrati spremljal tudi problematiko družabnega življe­nja v Celju. Omeniti velja še Rista Gajška, ki je objavil vrsto člankov s področja gos­podarskega napredka.
Med občasnimi do­pisniki pa so pošiljali aktualne član­ke zlasti (po abecedi): Izidor Hor­vat, Vanja Ivica Hribar, Janko Le­sničar, Vladimir Levstik, Mojca Möderndorfer, Franka Negri, Vla­do Novak, Ivan Podpečan, Pavla Rovan, Pavel Strmšek, Milada Šmid, Vinko Šumrada, Josip To­minšek, Bojan Volk itd.

Fotogalerija

Informacije

Kategorije

družba

Avtor besedila

Janko Germadnik

Ključne besede

ČASNIKI, ČASOPISI

Datum objave

22.11.2010 13:08

Zadnja sprememba

21.02.2018 07:46

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam