Peti koroški festival, 1950

Peti koroški festival so izvedli v času od 17. do 24. septembra 1950 v Guštanju (na Ravnah). Prvič so ga udejanili kot Koroški kulturni teden. 18. septembra sta bili odprti gospodarska razstava in razstava o narodnoosvobodilnem boju, od 19. do 23. septembra pa je gledališka skupina domačega SKUD Prežihov Voranc uprizarjala v letnem gledališču na prostem (v Plešnikovem grabnu) Žižkovo ljudsko igro v treh dejanjih »Miklova Zala«. Režirala je Lea Ferk, dirigiral Jožko Herman, scenografa pa sta bila Franc Ivič in Martin Jevšnikar. Nastopila je množica domačinov, v glavnih vlogah pa so se predstavili Ludvik Kotnik (Serajnik), Franci Cvitanič (sin Mirko), France Hostnik (Miklov Marko), Justa Petrač (Miklovka), Marija Osojnik (Miklova Zala), Janez Ferk (hlapec Davorin), Alojz Fink (Vinko, gruntarski sin) itd.14