Četrti koroški festival, 1949

Četrti koroški festival pa je bil 15. in 16. oktobra 1949 ponovno v Slovenj Gradcu. Prvi dan so nastopili člani lutkovnega gledališča z igrico »Jurček gre na Triglav«, godbeniki Tovarne meril iz Slovenj Gradca pa so svoje znanje in sposobnosti pokazali na koncertu. Gledališka skupina Sindikalnega kulturno-umetniškega društva Prežihov Voranc iz Guštanja pa je predstavila Molierovega »Skopuha«, ki je bil dobro ocenjen.12 Na glavni prireditveni dan je bila povorka po mestu. Povorki je sledilo nagrajevanje najboljših delovnih kolektivov. Festivalska prireditev se je nadaljevala z medkrajevnim šahovskim turnirjem Slovenj Gradec – Šoštanj, s tekmovanjem godb, ljudskih talentov ter recitatorjev in z razstavami. Popoldne so se zbranim predstavili najboljša godba, najboljši pevski zbor, najboljše folklorne skupine, harmonikarji in tamburaši. Četrti festival so Slovenjgradčani sklenili s predstavo ljudske igre Frana Žižka »Miklova Zala«.13