Osmi koroški festival, 1953

Osmi koroški festival se je zgodil od 7. do 14. julija 1953 v Slovenj Gradcu. Prvi dan so nastopili gledališčniki Svobode iz Vuzenice z igro »Deseti brat«. Predstavo so naslednje dni nekajkrat ponovili, obenem pa so nastopili vsi orkestri našega okraja s prireditvijo »Koroški rej«. Telovadna akademija domačega društva Partizan, združena z nastopom dveh republiških telovadnih vrst, je bila 13. julija na prostem. Na glavni prireditveni dan, 14. julija 1953, je bila svečana povorka po mestu, ki so jo organizatorji združili z nastopom združenih godb, pevskih zborov ter nastopi telovadcev.22

22 Venec naših prireditev. V: X. koroški festival: za 10. obletnico osvoboditve od 16. do 19. junija 1955, Ravne na Koroškem (Domoznanski oddelek Koroške osrednje knjižnice dr. Franca Sušnika.)