skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Koraki proti cilju

Potrebni samoprispevek je bil referendumsko izglasovan januarja 1977, obenem pa je postalo jasno, da načrtovani šolski objekt v mejah dodeljene lokacije ne bo uresničljiv. Prvi izračuni urbanistov so pokazali tudi, da bi bila novogradnja cenejša od adaptacije, ki bi poleg stroškov rušenja sosednjih objektov, arheoloških posegov v tleh in gradnje prizidka samega zahtevala še popolno prenovo dotrajane šolske zgradbe. Načrtovani prizidek je tako začasno prerasel v načrt novogradnje in poleg prvotne lokacije (Okopi) so občinske službe kot potencialno možne ponudile še štiri: nezazidan prostor poleg hotela Turška mačka, ob Šolskem centru za blagovni promet (sedaj Poslovno – komercialna šola Celje), nasproti Pedagoškega šolskega centra (sedaj Gimnazije Celje – Center) in ob IV. osnovni šoli na Dečkovi cesti.

Preberi več
Občina je brez ustreznega dialoga z Glasbeno šolo kot najprimernejšo lokacijo opredelila prostor poleg Turške mačke in od šole zahtevala soglasje. Vodstvo šole je soglasje odklonilo in ponujeno lokacijo označilo kot neprimerno z dveh vidikov: s pedagoško – tehnološkega in s stališča perspektive, po kateri naj bi glasbena šola osnovnega nivoja prerasla v srednješolski glasbeni zavod, kakršnega Celje kot tretje slovensko mesto upravičeno pričakuje. Ugovor je sprožil vrsto neugodnih odzivov med pristojnimi političnimi in občinskimi organi in vodstvo šole je lahko pri svojih strokovnih argumentih brez večjih posledic vzdržalo predvsem zaradi enotne podpore šolskega kolektiva. Posledice so bile seveda časovne; konkretno reševanje gradbene problematike se je preneslo v leto 1978. Po številnih variantah in stroškovnih primerjavah je končno obveljala stara lokacija – Okopi. Seveda pa je bilo potrebno prvotni načrt razširiti; zaželeno kvadraturo je bilo mogoče doseči šele z dodatnim odkupom in rušenjem treh stanovanjskih hiš in garaže v soseščini. Razen tega, da je bilo potrebno zagotoviti dodatna finančna sredstva, je bilo treba izvesti postopke v zvezi z odkupom, prilagoditi dokumentacijo in izdelati načrte – ponovno zalogaj za naslednjih nekaj let.

Fotogalerija

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam