skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Koprski trgi na starih razglednicah

Koper ima arhitekturno izredno bogato staro mestno jedro. Razvije se na skalnatem otoku, ki mu Rimljani dajo ime Capris. (Vir: Koper: turistčni vodnik po mestu in okolici, Koper, 1988)

Preberi več
Najdlje vlada Beneška republika, ko Koper doživi močan gospodarski in kulturni razcvet. Ostanki beneškega obdobja so vidni v mestni arhitekturi, ki je kljub novodobnim posegom ohranila svoj srednjeveški videz. Koper je zato tudi vključen v združenje evropskih srednjeveških mest. V tistem obdobju je Koper otok, obdan z obzidjem in povezan s kopnim z lesenim mostom, varuje ga mogočna trdnjava, Levji grad. Okrog mesta se raztezajo obširne soline. V 19. stoletju pa do 1. svetovne vojne, pod vladavino Napoleonovega francoskega cesarstva in Habsburške monarhije, se začne Koper spreminjati v skladu z gospodarskim in družbenim razvojem. Začnejo se krčiti soline, ki so leta 1912 dokončno opuščene, mesto samo pa začne izgubljati podobo otoka. Pod Kraljevino Italijo popolnoma izgubi otoški videz. Čas po drugi svetovni vojni prinese dokončno postavitev meje, ko Koper pripade takratni Jugoslaviji in doživi nove arhitekturne posege tako v samem jedru Kopra kot okolici. Ob mestu se razvije mednarodno tovorno pristanišče Luka Koper.

Fotogalerija

Informacije

Avtor besedila

Laura Chersicola

Kontaktne osebe

Laura Chersicola

Ključne besede

DOMOZNANSTVO, Koper, MESTNI TRGI, RAZGLEDNICE, ZGODOVINA

Datum objave

19.02.2010 00:00

Zadnja sprememba

16.01.2019 08:30

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam