Zemljevid  

KONJICE - z legendo skozi zgodovino

Slovenske Konjice imajo bogato in razgibano, skoraj 870-letno zgodovinsko preteklost, ki sega vsaj že v čas antike, o čemer pričajo najdbe ob nekdanji rimski cesti, ki je vodila tod mimo. Naselitveni začetki Konjic segajo v vas Stare Konjice (Alt Conuwicz), na področje današnje Konjiške vasi. Stare Konjice se prvič omenjajo leta 1222. V zvezi s Konjicami se leta 1146 prvič omenja župnija. Takrat se je kraj imenoval Conuwiz. Oblika imena za kraj se je skozi stoletja večkrat spreminjala. Slovensko ime za Konjice naj bi bilo povezano s konji, ki jih je bilo tu veliko zaradi velike prometne ceste, ki je vodila tod mimo.

Preberi več

Prve omembe drugih krajev na Konjiškem zasledimo že pred prvo polovico 12. stoletja. Okrog leta 1145 se v zvezi s kartuzijanskim samostanom omenjajo Žiče kot „Sietss daz chloster”, leta 1165 pa še Loče (Lonke) in Koble (Chobilenbach). Vsi drugi kraji se omenjajo od začetka 13. stoletja naprej. V okviru kulturno-zgodovinske dediščine Konjiškega ne moremo mimo številnih dvorcev in gradov. Grad Konjice se prvič izrecno omenja leta 1234 kot castrum Gonuvviz, trebniški dvorec leta 1308 kot „Trebnikke; konec 14. stoletja se omenja dvorec Pogled, v začetku 15. stoletja zbelovski grad (Planchenstein), dvorca Dobje (Dobiehof) in Gojka (Hebensteit) konec 15. stoletja, dvorec Golič (Golitsch) pa malo pred sredino 16. stoletja. Dvor Zbelovo naj bi bil že v drugi polovici 16. stoletja tukajšnje središče uprave z mitnico in s krvnim sodiščem.

Konjice so bile pomembne tudi kot cerkveno središče, saj je konjiška pražupnija nastala že v drugi polovici 11. stoletja. Konjiška pražupnija se prvič omenja v listini oglejskega patriarha Peregrina leta 1146. 

Konjice so v srednjeveškem obdobju in v novem veku v virih omenjene kot trg, mesto so postale šele v najnovejšem obdobju – 30. junija 1955 – na ta dan Konjičani praznujemo občinski praznik. Konjice so dobile pridevnik „Slovenske” 13. junija 1934 v t. i. Službenem listu Kraljevske banske uprave Dravske banovine, čeprav se pridevnik „Slovenske” pojavlja že od nastanka Kraljevine SHS, leta 1918, da bi se ločile od podobnoimenskega kraja Konjic v Bosni.

Fotogalerija

Lokacija

Informacije

Kategorije

zgodovina

Kontaktne osebe

Ana Miličević
Aleksandra Boldin

Datum objave

22.10.2014 02:00

Zadnja sprememba

11.09.2017 12:23

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam