Zemljevid  

Kongresni trg v Ljubljani

Kongresni trg se nahaja v samem središču Ljubljane. Na zahodu meji na Slovensko cesto, na severu pa na podaljšek Šubičeve ulice. Na vzhodu se na trg iztekata Wolfova in Gosposka ulica, na jugu pa Vegova ulica. Preberi več
Kongresni trg je nastal v začetku 19. stoletja. Pred tem je ves njegov severovzhodni del zasedal kapucinski samostan. Ko so slednjega podrli, ni bilo denarja za gradnjo, zato je prostor ostal nepozidan, le malo so ga izravnali. Med kongresom Svete alianse, ki je potekal leta 1821, je imel trg pomembno vlogo, saj so na njem prirejali vojaške parade v čast avstrijskega cesarja Franca I., ki je bil v času kongresa nastanjen v vicedomskem dvorcu na robu trga. Prav zaradi tega za Ljubljano tako pomembnega kongresa, se je takrat še t.i. Kapucinsko predmestje leta 1923 preimenovalo v Kongresni trg. Leto kasneje je bil severovzhodni del parka (kjer je prej stal kapucinski samostan) urejen v park Zvezda. Poimenovali so ga po načinu zasaditve kostanjevega drevoreda v obliki zvezde. Leta 1952 so Kongresni trg preimenovali v Trg revolucije, a so ga morali leta 1974 spet preimenovati, ker so se odločili tako poimenovati trg pred današnjim parlamentom. Kongresni trg je tako postal Trg osvoboditve, a le do leta 1991, ko je znova postal Kongresni trg.
Vir: Žabota, B., Kongresni trg: Zgodovina prostora do razpada Avstro-Ogrske, Založba ZRC, Ljubljana 2011.

Fotogalerija

Informacije

Kontaktne osebe

Anja Frković Tršan

Ključne besede

Kongresni trg, MESTNI TRGI

Datum objave

29.08.2012 00:00

Zadnja sprememba

10.09.2012 15:26

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam