Zemljevid  

Kongresni trg in njegove podobe

Leta 1928 je arhitekt Jože Plečnik naredil načrt za preureditev trga. Po slednjem so trg tlakovali z belimi betonskimi ploščami, ločenimi med seboj s pasovi temnejšega betona, kar daje vizualni učinek mreže. Za ureditev parka Zvezda je Plečnik predvidel zamenjavo kostanjev s platanami (ker le-te nimajo tako gostih krošenj), malo drugačno razporeditev drevoredov ter zožitev poti. Ker je javnost temu nasprotovala, je bila preureditev le delno izvedena. Park so obdali z betonskimi stebrički, uredili prehod med Kongresnim trgom in nabrežjem Ljubljanice ter zgradili Gerberjevo stopnišče, ki s podaljška Šubičeve ulice vodi k Ljubljanici. Kostanjeve drevorede so res nadomestili z drevoredom platan v začetku 40-ih let prejšnjega stoletja. Med drugo svetovno vojno, natančneje leta 1942, je Kongresni trg postal nekakšna »mestna njiva«, saj so trate preorali in zasadili krompir, dve leti kasneje pa so slednjega zamenjali s sojo. Predvsem prvo leto je bil menda pridelek zelo bogat, o čemer je poročal tudi časnik Jutro. Preberi več
Do 21. stoletja je sicer bilo nekaj poskusov urejanja Kongresnega trga, vendar razen tega, da so ga iz mesta za zborovanja spremenili v javno parkirišče, nič pomembnejšega. Z novim stoletjem pa so prišle nove ideje. Mesto se je odločilo trgu vrniti prvotni namen in parkirišče preseliti v podzemno garažno hišo. Hkrati z gradnjo garaže so potekala tudi arheološka izkopavanja, katerega najdbe so razstavljene v Mestnem muzeju Ljubljana. Prenovljeni trg so slavnostno odprli 24. junija 2011 s proslavo ob dnevu državnosti in 20. obletnici samostojnosti Slovenije.
Vir: Žabota, B., Kongresni trg: Zgodovina prostora do razpada Avstro-Ogrske, Založba ZRC, Ljubljana 2011.

Informacije

Kontaktne osebe

Anja Frković Tršan

Ključne besede

LJUBLJANA, MESTNI TRGI

Datum objave

09.08.2012 09:41

Zadnja sprememba

10.09.2012 15:26

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam