skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Komisija izbere grb

Komisija se je odločila, da prve nagrade ne podeli nobenemu avtorju, oba pa sta prejela drugo nagrado in temu primerno rezdeljeno finančno nagrado. Ker pa osnutka v oddani obliki nista bila primerna za grb občine Nova Gorica, sta bila avtorja povabljena, da na predloženih osnutkih izdelata nekaj novih predlogov, ki bi upoštevali domačo, ljudsko tradicijo: "vsebinsko pa naj bodo čimbolj jasni in razumljivi" (PANG, t.e. 1330)


Preberi več

Avtorja osnutkov sta bila grafik Pavel Medvešček4 ter inžinir arhitekture Roni Nemec. Vabilu komisije po vnovični oddaji predloga se je odzval Pavel Medvešček, inž. arh. Roni Nemec pa je vnovič predložil prvotni osnutek za argumentom: "da bi vsako spreminjanje le-tega ali pa dodajanje izkrivilo izhodiščno idejo in zamisel, ki je avtorja vodila k izdelavi". Trdil je tudi, da imajo grbi mest en motiv. Ta pa naj bi bil v našem primeru vezan na neko sodobnejšo značilnost, ker je Nova Gorica mlado mesto, ki še nima bogate zgodovine in niti tradicije (PANG, t. e. 1330). Ko se je komisija 23. 7. 1968 še enkrat sestala po vnovičnem izbiranju med štirimi osnutki, se je ob razpoložljivem materialu odločila za osnutek Ronija Nemca, čeprav ni povsem ustrezal željam in zahtevam članov komisije. Toda v njem so videli številne prednosti in vrednosti: "Osnutek je bil oblikovan čist, estetsko zelo lepo izpeljan ter plakatno jasen. Skopost in enostavnost v izrazu, njegova neornamentarna oblika se človeku takoj prijetno vtisne v spomin, kaj je nedovmno odlika tega osnutka. Objekt roža, vrtnica5 - je posrečeno izbran, saj lepo ponazarja mladost, lepoto in svežino, najmaljšega slovenskega mesta Nove Gorice, ki se odlikuje tudi po svoji hortikulturni urejenosti. Uporabnost tega znaka ali grba je lahko zelo široka, pomebno je tudi to, da je grb kot cevetlica zelo originalna zamisel (vsaj med grbi mlajšega datuma) in da se prav zaradi tega hitro popularizira." 

Slabo stran osnutka pa je komisija videla v tem, da izraža le eno stran Nove Gorice in Goriške, ki naj v svojem konkretnem bistvu niti ne bi predstvaljala največje in najgloblje vrednote tega območja in njegovih ljudi. 

"Vendar je komisija upoštevala, da so navadno konkretni elementi v simbolu v predstavah ljudi abstrahirajo, tako da simbol dobi globljo in dugače dojemljivo vsebino. Rdeča vrtnica v modrem ščitu bo tako v ljudskih predstavah lepo ponazarjala bistvo Nove Gorice in njenega širšega območja Goriške, ki je znana kot dežela sonca ter veselih in delavnih ljudi" (PANG, t. e. 1330)

Komisija je celo menila, da navedeni osnutek ali predlog kljub nekaterim pomanjkljivostim odlikuje vsebinska povezanost s krajem, oblikovna čistost in natančnost v izrazu, nadalje enostavna in lahko razumljiva simbolika, široka uporabnosti in originalna izvedba, zato je predlagala, da Občinski zbor in Zbor delovnih skupnostih Nova Gorica sprejmeta odlok o spremembi statuta Občine Nova Gorica. Soglasje k temu k temu je dal tudi Svet za finance Skupščine Nova Gorica (PANG t. e. 1330). 

 

 

 

 

 

Slednji je izrisal rožo na kamnitem portalu hiše, s čimer je želel v predlog umestiti kamnoseško tradicijo območja [ustni vir Pavel Medvešček, 10. 10. 2016].

Tradicionalni simbol ljubezni in lepote (Germ 2002: 99)

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor besedila

Petra Kolenc

Kontaktne osebe

Petra Kolenc

Ključne besede

Nova Gorica, GRBI, krajevna zgodovina

Datum objave

03.11.2020 06:15

Zadnja sprememba

27.10.2020 11:08

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam