Kolodvor in Železniški most

Dolgo enonadstropno  postajno poslopje druge kategorije je nastalo med letoma 1844 in 1846 kot prva železniška postaja na Slovenskem. Strogo razčlenjena glavna fasada je bila enaindvajsetosna in v osrednjem delu poudarjena s plitkim sedemosnim rizalitom.  Vrh strehe je bil do leta 1912 vitek stolpič z uro. (Sapač, Lazarini, 2015, str. 535)

Prisotnost železniškega kolodvora v mestu je spremenila težišče gospodarske dejavnosti iz starega dela mesta v Graško predmestje. Poleg naraščanja  obrti je po prihodu železnice leta 1846 naraščalo tudi število tovarn po celem mestu. Med bombardiranji v drugi svetovni vojni v letih 1944 in 1945 je bil celoten stavbni kompleks popolnoma porušen. Po vojni so ga med letoma 1951 in 1955 nadomestili z monumentalno novo gradnjo, po  zasnovi mariborskega arhitekta Milana Černigoja.