Knjižnica v času nemške okupacije

Okupacije Štajerske in Gorenjske s strani Nemcev je uničila  vse slovenske knjižnice. Tako je bilo tudi v Trbovljah. Nemški okupator je takoj po prihodu odredil obvezno oddajo vsega slovenskega tiska in knjig. K temu so bili pozvani prebivalci s plakati in obvestili. Knjige v slovenskem jeziku so zbirali v pritličnih prostorih trboveljske občine. Knjige, ki so jih Nemci zbrali, so nato odpeljali v papirnice Radeče ali pa Vevče . V šolskih knjižnicah so nemski učitelji zadolžili učence, da so slovenske knjige metali kar skozi okno na dvorišče, od koder so jih potem odpeljali v papirnico. To je zgodilo na Vodenski osnovni šoli ter na meščanski šoli v Trbovljah. Kljub temu, pa so se našli pogumni posamezniki, ki niso izpolnili ukaza po obvezni oddaji slovenske pisne besede in so knjige v slovenskem jeziku skrile v zabojčke in jih zakopali, ali pa skrili na podstrešju, barakah….

Nemci so ustanovili nemško knjižnico, ki je imela svoje prostore v sedanji zgradbi rudniške uprave. Imela je precej knjig, največ s propagandno nacistično vsebino. Te knjige so po osvoboditvi zažgali v peči za ogrevanje prostorov rudniške uprave.