Knjižnica po letu 1981

Po desetih letih domovanja v stavbi Rudisa je postala knjižnica pretesna. Pomanjkanje prostora sproži akcijo za gradnjo nove knjižnice. Tako so Trboveljčani na  glasovanju za samoprispevek  odločili, da se bo s samoprispevkom gradilo novo poslopje na Ulici 1. Junija, v kateri bo sedež družbenopolitičnih organizacij, v pritlični etaži pa bo imela svoje prostore knjižnica. Tako je knjižnica zaživela v novih, za tiste čase sodobnih prostorih. Poleg ločenega mladinskega oddelka in oddelka za odrasle, ima tudi galerijo in čitalnico. Otvoritev je bila 27.4.1981. Na otvoritveni slovesnosti je pel Slovenski oktet.  Poleg lokacije knjižnica dobi tudi novo ime.  In sicer Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje, po Tonetu Seliškarju,  pesniku in pisatelju, ki je v 20. letih služboval kot učitelj v Trbovljah. V svoji pesniški zbirki, z naslovom Trbovlje, je razkril trpljenje rudarjev v revirjih. Knjižni fond je z leti naraščal. Leta 1985 je imela knjižnica 31.650 enot gradiva, danes preko 70.000 enot in 3500 vpisanih članov.