Knjižnica po letu 1945

Po vojni je bilo treba začeti znova. Mestni ljudski odbor  Trbovlje je oktobra 1945 imenoval komisijo za oživitev kulturne dejavnosti v Trbovljah. Komisijo so tvorili: Matija Cerovac – predsednik, člani pa so bili: Pavle Kovač, Polde Odlazek, Franc Lavrini, prof. Avguštin Pirnat, prof. Marija Janežič in  Tine Lenarčič. Za oživitev knjižnice je  imel posebno vlogo Tine Lenarčič, ki je hodil podjetjih in prosil za knjige v slovenskem jeziku. Akcija je trajala od oktobra do junija 1946.

Prva povojna knjižnica je imela svoje prostore v starem Delavskem domu, v prostorih sindikata rudarjev.  Zato se je knjižnica poimenovala Sindikalna knjižnica Trbovlje in  je imela sprva le okoli 2000 enot gradiva. Nekatere med njimi so še vedno del fonda Knjižnice Toneta Seliškarja.  Zanimanje za knjižnico je bilo izredno, število bralcev je naraščalo iz dneva v dan, večala se je tudi knjižna zaloga. Evidenca izposojenih knjig je bila zelo preprosta: izposojevalec se je podpisal, kdaj si je knjigo izposodil, naveden pa je bil tudi rok, do kdaj mora knjigo vrniti. Knjige so bile na knjižne police postavljene po formatih.