Zemljevid

V senovskem okolju se je ohranilo knapovsko besedišče – vezano tako na rudarsko delo kot vsakdanje življenje.

Preberi več

knap – rudar; koln – premog; cajg – orodje; štirc – jalovišče, deponija; ampus – kovaško nakovalo; cimprati – tesariti, postavljati podpornike v jami; au(s)šus – odpadki, izločen material; fronta – smer odkopa; gezenk – poševni rov, vpadnik v jami; glajz – železniški tir; haver – rudar kopač; hercšafla – večja lopata v obliki srca; šveler – železniški prag; kolnkišta – zaboj za premog; lamparna – prostor za prevzem naglavnih svetilk; oberštajger – višji jamski nadzornik; lerhaver – kopač pripravnik; separacija – zunanji prostor za ločevanje jalovine od premoga; štempl – jamski podpornik; šuslajtnga – detonatorska žica; šusman – miner; štrekna – proga; fedrunga – izkop, spravilo, transport premoga; kumurat – sodelavec, prijatelj; kolonija – rudarsko naselje večstanovanjskih hiš; karbidovka, karbitrca – jamska svetilka; puher – težko kladivo; danferca – lokomotiva na parni pogon; gverk – rudnik; hunt – jamski vagon; bulič – vagon za zunanji prevoz; cicka – vagon brez stranic; kara – vagon prekucnik;

Srečno! – rudarski pozdrav

Urška Šoštar