Zemljevid
Klekljanje je prepletanje tankih niti v različnih tehnikah. Po klekljanju je pri nas najbolj prepoznavna Idrija. Poznamo različne tehnike klekljanja. Najpogosteje se uporablja slepi ris, ki se vije skozi celoten vzorec in se na začetku vzorca tudi zaključi. Druge tehnike so: široki ris, sukani ris, rogljički, polpremet, ribice, pogačke, satovje, štručke, žabice, pajki ... Tudi vzorcev je več vrst. Lahko so samostojni motivi: rože, živali, košarice s cvetjem ali sadjem. Preberi več
Čipke najpogosteje uporabljamo kot okrasne všitke, zaključke za prte, prtičke, zavese. V zadnjem času je čipka dodatek oblekam vrhunske mode, tudi prestižni okrasek čevljem. Predstavlja prestižni estetski dodatek, saj krasi najlepše spodnje perilo, ovratnike, večerne kostume, rokavice, zapestnice in celo čevlje prestižnih znamk. Kljub temu se od klekljanja tudi danes ne da živeti, ampak predstavlja le dodatek družinskemu proračunu, tako kot nekoč.

čipke, KLEKLJANJE, ROČNA DELA