Kdo je dejansko organiziral pobeg Maxa Adolfa Westna?

Pri opisanem pobegu Maxa Adolfa Westna preseneča predvsem to, da je bil izveden skoraj brez kakršnih koli zapletov. Ker je bil Max Adolf Westen tedaj eden najpomembnejših političnih zapornikov v Sloveniji, je malo verjetno, da bi se lahko na tako lahek način rešil  iz kazenskega taborišča, kot so se je.  Ali je pri pobegu Maxa Adolfa Westna OZNA res bila prepozna?  Skoraj nemogoče se zdi, da bi OZNA, za katero je veljalo, da vse izve  (OZNA sve dozna), ne bila pravočasno obveščena, da se pripravlja njegov pobeg in ga preprečila, če bi to hotela. Prav tako se je treba vprašati, ali je bil vratar v kočevski tovarni “Tekstilana”,  ki je Maxu Adolfu Westnu dovolil, da je brez problema odšel mimo vratarnice na prostost, res zgolj po naključju ista oseba, ki je službo vratarja prej opravljala v Westnovem podjetju? Verjetno ne!