Katoliško izobraževalno in podporno društvo (KIPD)

1897 je beneficiat Jakob Strupi ustanovil Krščansko delavsko podporno društvo, ki je bilo namenjeno le moškim, medtem ko so večino delovne sile v slamnikarski industriji sestavljale ženske. Preberi več
3. januarja 1904 se je društvo preimenovalo v Katoliško izobraževalno in podporno društvo v Domžalah. Medse so sprejemali tudi ženske. Za predsednika so izvolili Bernika. Društvo si je prizadevalo preprečevati revščino med delavstvom, skrbeti za varstvo svojih članov, izboljšanje njihovih materialnih razmer in izobraževanje ter navajanje k varčevanju in treznemu življenju.