skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Kapelica Lurške Matere Božje

Kapelica upanja na čudežno ozdravitev Preberi več
"V letih od 1848 do 1875 je kobilarno vodil konjeniški general Karel Grünne. Hudo bolan (TBC) se je pogosto zatekal v vrtačo v Krkavcah. Zaobljubil se je bil, da bo postavil oltar v čast Mariji, če ozdravi. V spomin nanj je vzidana pri kapelici spominska plošča z napisom: IN MEMORIAM CAROLUS Grünne 1848–1875. Zraven te plošče je še ena, ki jo je dal vklesati dolgoletni direktor Lipice: Radel Alojs, quo Ovidius in exilio IDCCCXXI (1821). Po tem napisu so imenovali dolino Quo Ovid."
Kapelica je bila posvečena leta 1889.
Polkrožno zaključena niša kapelice je vklesana v živo skalo, zapirajo jo kovana vratca. Pred nišo je manjša oltarna miza. Vanjo je postavljen kip Lurške Matere Božje. Prvotni kip je postavil 1. maja 1892 don Edmondo Legato, lipiški kaplan. Okrog kapelice je postavljena kovana ograja kot vrtič. Z dna vrtače do platoja s kapelico vodijo kamnite stopnice.
V prejšnjem stoletju ter vse do II. svetovne vojne so ljudje, predvsem s tržaškega, množično romali v lipiško dolino, ker je slovela po čudežnih ozdravitvah.

Fotogalerija

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam