Kako so v vaseh pod Golico včasih živeli?

Projekt ohranjanja kulturne dediščine, znan pod imenom Kako so včasih živeli?, je pomenil nov izziv v raziskovanju in predstavitvi kulturne dediščine Jesenic z okolico. Na pobudo Ljudske univerze Jesenice, ki je k sodelovanju povabila Gornjesavski muzej Jesenice in Občinsko knjižnico Jesenice, smo pričeli z zbiranjem spominskega gradiva na območju občine Jesenice. Namen projekta je ohranitev spominskega gradiva na lokalni ravni, kar je tudi v interesu Občine Jesenice, ki projekt podpira in financira. Delo narekujejo še neraziskane teme in okolja, kakor tudi poslanstvo v projektu sodelujočih ustanov in dejstvo, da je med nami še dosti pričevalcev, ki bi bili pripravljeni povedati ali zapisati svoje zgodbe in spomine na preteklost.

Preberi več
V letu 2008 se je pod vodstvom andragoginje Polone Knific z Ljudske univerze Jesenice ter etnologinj Nataše Kokošinek iz Občinske knjižnice Jesenice in Zdenke Torkar Tahir iz Gornjesavskega muzeja Jesenice pričela sestajati skupina krajanov s Planine pod Golico, ki je na srečanjih obujala spomine, jih pripovedovala in zapisala. Spomine smo strnili v zgodbe, dodali še slikovno gradivo in jih izdali v brošuri z naslovom Kako so v Planini pod Golico včasih živeli. V knjižici, ki obsega 70 strani, je objavljenih 27 člankov, opremljenih s 57 fotografijami, ki jih je prispevalo 26 avtorjev (Lojzka Košir-Mikolič: Državna osnovna šola v Planini pod Golico, arija Klinar: Betelova kmetija, Kristina Razingar: Konarjeva domačija, Franc Smolej: Pri Žlindru, Jože Klinar: Življenje pri Šimnovčevih, Marina Klinar in Marjan Žvegelj: Martinčevi, Rina Klinar: Pridelovanje lanu v Plavškem rovtu, Simona Razinger: Planinska paša, Milka in Ivan Razingar: Drvarjenje in prevoz lesa, Tilka Klinar: Mlini in žage v Plavškem Rovtu, Janez Vesek: Kovaštvo v Plavškem rovtu in v Planini pod Golico, Gašper Razingar: Tehnološki napredek v Plavškem rovtu, Lado Razinger: Iz spominov Kajžarjeve Mici, Tatjana Klinar in Ivan Gril: Lov v našem kraju, Lojzka Ravnik: Običaji v Plavškem Rovtu, Tilka Klinar: Kako so me kot nevesto sprejeli pri Šimnovcu, Antonija Robič: Nekaj utrinkov iz kulturnega in zabavnega življenja, Antonija Robič: Goliški plazovi, Urška Lavtar: Spomini na družabno življenje v Planini pod Golico, Martina Klinar: Praznovanje meseca narcis v Planini pod Golico, Ana Tarman: Miss narcis, Slavka Kerec: Hotel v Planini pod Golico, Marjan Praček: Smučanje, Lojzka Praček: Kaj pa "odštekane" smučarke?, Marija Babič: Stoletnica iz Plavškega Rovta, Kristina Razingar: Izseljenci, Pisma nekaterih, ki jih je na tuje odpeljala vojska ali pa so odšli za boljšim kruhom).

DOMOZNANSTVO, ETNOLOGIJA, SLOVENSKA LJUDSKA KULTURA, SPOMINI