Zemljevid  

Kako so na Murovi včasih živeli?

Projekt ohranjanja kulturne dediščine, znan pod imenom Kako so včasih živeli?, je pomenil nov izziv v raziskovanju in predstavitvi kulturne dediščine Jesenic z okolico. Na pobudo Ljudske univerze Jesenice, ki je k sodelovanju povabila Gornjesavski muzej Jesenice in Občinsko knjižnico Jesenice, smo pričeli z zbiranjem spominskega gradiva na območju občine Jesenice. Namen projekta je ohranitev spominskega gradiva na lokalni ravni, kar je tudi v interesu Občine Jesenice, ki projekt podpira in financira. Delo narekujejo še neraziskane teme in okolja, kakor tudi poslanstvo v projektu sodelujočih ustanov in dejstvo, da je med nami še dosti pričevalcev, ki bi bili pripravljeni povedati ali zapisati svoje zgodbe in spomine na preteklost.

Preberi več
V letu 2010 se je pod vodstvom andragoginje Polone Knific iz Ljudske univerze Jesenice ter etnologinj Nataše Kokošinek iz Občinske knjižnice Jesenice in Zdenke Torkar Tahir iz Gornjesavskega muzeja Jesenice pričela sestajati skupina krajanov z Murove, ki je na srečanjih obujala spomine, jih pripovedovala in zapisala. Spomine smo strnili v zgodbe, dodali še slikovno gradivo in jih izdali v brošuri z naslovom Kako so na Murovi včasih živeli? V knjižici, ki obsega 88 strani je objavljenih 23 člankov, opremljenih z 71 fotografijami, ki jih je prispevalo 20 avtorjev (Davorin Baš: Murovška himna, Andrej Čufer: Od pastirja do župana, Zvonka Petrovič: Sprehod po mojem starodavnem domu, Zvonka Petrovič: Lovci, Lojzka in Marjan Praček: Murova, Zvonka Petrovič: Star velikonočni običaj, Zvonka Petrovič: O prvi šoli, Janez Višnar in Majda Višnar Mlakar: Nekaj o Murovi, Mihaela Višnar: Višnarjevi in umetna obrt Višnar, Danica Podlogar: Spomini na Matijevčevo domačijo, Pavla Bernard: Matijevčev ata, Moja velika sreča, Danica Podlogar in Zvonka Petrovič: Društvo coklarjev, Andreja Svetina: Življenje pri Šadrniku in Stroju, Mihaela Potočnik: Življenjska zgodba, Franc Pesjak: Moja zgodba, Anton Ravnikar: Tako smo živeli pri Mlinarju, Marija Markeš: Zgodovina rodbine Markeš, Davorin Baš: Spomini na Murovo, Janez Pšenica: Moji spomini na mladost in vojna leta, Peter Klemenc: Kako smo včasih kosili, Adela Burnik (roj. Baloh): Balohovi, Franci Šranc: Ping pong na Murovi, Avgust Mencinger: Moji spomini na Murovo).

Fotogalerija

Lokacija

Informacije

Kategorije

zgodovina

Kontaktne osebe

Nataša Kokošinek

Ključne besede

DOMOZNANSTVO, ETNOLOGIJA, SLOVENSKA LJUDSKA KULTURA, SPOMINI

Datum objave

21.09.2012 00:00

Zadnja sprememba

16.04.2019 09:55

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam