Kako so na Jesenicah včasih živeli?

Projekt ohranjanja kulturne dediščine, znan pod imenom Kako so včasih živeli?, je pomenil nov izziv v raziskovanju in predstavitvi kulturne dediščine Jesenic z okolico. Na pobudo Ljudske univerze Jesenice, ki je k sodelovanju povabila Gornjesavski muzej Jesenice in Občinsko knjižnico Jesenice, smo pričeli z zbiranjem spominskega gradiva na območju občine Jesenice. Namen projekta je ohranitev spominskega gradiva na lokalni ravni, kar je tudi v interesu Občine Jesenice, ki projekt podpira in financira. Delo narekujejo še neraziskane teme in okolja, kakor tudi poslanstvo v projektu sodelujočih ustanov in dejstvo, da je med nami še dosti pričevalcev, ki bi bili pripravljeni povedati ali zapisati svoje zgodbe in spomine na preteklost. Preberi več
V letu 2006 se je pod vodstvom andragoginje Polone Knific z Ljudske univerze Jesenice ter etnologinj Nataše Kokošinek iz Občinske knjižnice Jesenice in Zdenke Torkar Tahir iz Gornjesavskega muzeja Jesenice pričela sestajati skupina krajanov z Jesenic, ki je na srečanjih obujala spomine, jih pripovedovala in zapisala. Spomine smo strnili v zgodbe, dodali še slikovno gradivo in jih izdali v brošuri z naslovom Kako so na Jesenicah včasih živeli?. V knjižici, ki obsega 72 strani, je objavljenih 18 člankov, opremeljenih s 66 fotografijami, ki jih je prispevalo 12 avtorjev (Dana Bernard: Spomini na življenje na Jesenicah pred prvo svetovno vojno, med njo in po njej, Rudi Reichmann: Spomini na Spodnji Plavž, Olga Osredkar: Jesenice mojega otroštva, Stanka Geršak: Krekov dom - Titov dom - Gledališče Toneta Čufarja, Jože Vindišar: Nekdanja obrtniška ulica na Jesenicah se je po drugi svetovni vojni preimenovala v ulico Viktorja Kejžarja, Franc Jerala: Kurja vas, Podmežakla in Jesenice, Cveto Jakelj: Življenje Podmežakle in Kurje vasi, Franc Jerala: Odlomki iz avtobiografije, Stanka Geršak:  Ženska oblačila 1915 - 1941, Ludvik Kokošinek: Nekaj prijetnih spominov s Stare Save, Angela Ferjan: Življenje v stavbi mlina na Stari Savi, Stane Tušar: Prvi avto Kranjske industrijske družbe na Stari Savi, Dana Bernard: Spomini na družino Korenovih, Nada Černe: Korenova družina s Stare Save, Stanka Geršak: Stara Smrekarjeva hiša, Marija Smrekar: Nova Smrekarjeva hiša). Zbrano gradivo je bilo javnosti predstavljeno tudi na razstavi, ki je bila odprta 20. marca 2007, ob prazniku Občine Jesenice.

DOMOZNANSTVO, ETNOLOGIJA, SLOVENSKA LJUDSKA KULTURA, SPOMINI