Kako so na Hrušici včasih živeli

Projekt ohranjanja kulturne dediščine, znan pod imenom Kako so včasih živeli?, je pomenil nov izziv v raziskovanju in predstavitvi kulturne dediščine Jesenic z okolico. Na pobudo Ljudske univerze Jesenice, ki je k sodelovanju povabila Gornjesavski muzej Jesenice in Občinsko knjižnico Jesenice, smo pričeli z zbiranjem spominskega gradiva na območju občine Jesenice. Namen projekta je ohranitev spominskega gradiva na lokalni ravni, kar je tudi v interesu Občine Jesenice, ki projekt podpira in financira. Delo narekujejo še neraziskane teme in okolja, kakor tudi poslanstvo v projektu sodelujočih ustanov in dejstvo, da je med nami še dosti pričevalcev, ki bi bili pripravljeni povedati ali zapisati svoje zgodbe in spomine na preteklost. Preberi več
V letu 2011 se je pod vodstvom andragoginje Polone Knific z Ljudske univerze Jesenice ter etnologinj Nataše Kokošinek iz Občinske knjižnice Jesenice in Zdenke Torkar Tahir iz Gornjesavskega muzeja Jesenice pričela sestajati skupina krajanov s Hrušice, ki je na srečanjih obujala spomine, jih pripovedovala in zapisala. Spomine smo strnili v zgodbe, dodali še slikovno gradivo in jih izdali v brošuri z naslovom Kako so na Hrušici včasih živeli? V knjižici, ki obsega 90 strani je objavljenih 28 člankov, opremljenih z 39 fotografijami, ki jih je prispevalo 18 avtorjev (Janez Palčič: Hrušica in Hruščani nekoč, Janez Poljšak: Agrarna skupnost Hrušica, Jože Kobentar: Zgodbe izza peči, Jože Kobentar: Rogarjevi, Ada Mareš Preželj: Kurejevi, Neda Kovačič: Kurejeva kmetija, Ocepkova gostilna in življenje za Savo, Janez Tarman: Hrušica v zaledju prve svetovne vojne, Darinka Urh Žbogar: Hrušica moj rojstni kraj, v mladosti si bila zame raj!, Ada Mareš Preželj: Moji spomini na Vilo, Janez Palčič: Življenje v Restavraciji, Janez Palčič: "Pr´Palčič so pa šival", Janez Palčič: "Po fasngo smo pa hodil v Lublano", Jože Kobentar: Kruh, pranje in še kaj, Jože Pajer: O gostilnah na Hrušici, Vika Ambrožič: Življenjska zgodba Frančiške Ambrožič, rojene Iskra, Vlasta Felc: Za učiteljico so hoteli Cilko Ščavničar, Janko Kavalar: Društveno življenje na Hrušici, Davorin Mikula: Hruščanska godba, Sonja Gubanc: Nekaj prigod hruščanske godbe, Jože Kobentar: Mojca Bele: Pustni sprevodi, Jože Kobentar: Zimski športni utrip, Janko Rabič: Uspešni športniki svetovnih razsežnosti, Janez Palčič: Še danes vlak planiški in nikoli več, Janez Palčič: Skozi Hrušico je vozil avtobus Muki, Janez Palčič: Leš, leš in še enkrat leš, Tone Konobelj: Trinajsta hiša na Belem polju, Franci Rihtaršič: Iskanje sorodstvenih vezi prebivalcev Hrušice).

DOMOZNANSTVO, ETNOLOGIJA, SLOVENSKA LJUDSKA KULTURA, SPOMINI