Kako so na Blejski Dobravi včasih živeli?

Projekt ohranjanja kulturne dediščine, znan pod imenom Kako so včasih živeli?, je pomenil nov izziv v raziskovanju in predstavitvi kulturne dediščine Jesenic z okolico. Na pobudo Ljudske univerze Jesenice, ki je k sodelovanju povabila Gornjesavski muzej Jesenice in Občinsko knjižnico Jesenice, smo pričeli z zbiranjem spominskega gradiva na območju občine Jesenice. Namen projekta je ohranitev spominskega gradiva na lokalni ravni, kar je tudi v interesu Občine Jesenice, ki projekt podpira in financira. Delo narekujejo še neraziskane teme in okolja, kakor tudi poslanstvo v projektu sodelujočih ustanov in dejstvo, da je med nami še dosti pričevalcev, ki bi bili pripravljeni povedati ali zapisati svoje zgodbe in spomine na preteklost.

Preberi več

V letu 2009 se je pod vodstvom andragoginje Polone Knific z Ljudske univerze Jesenice ter etnologinj Nataše Kokošinek iz Občinske knjižnice Jesenice in Zdenke Torkar Tahir iz Gornjesavskega muzeja Jesenice pričela sestajati skupina krajanov z Blejske Dobrave, ki je na srečanjih obujala spomine, jih pripovedovala in zapisala. Spomine smo strnili v zgodbe, dodali še slikovno gradivo in jih izdali v brošuri z naslovom Kako so na Blejski Dobravi včasih živeli? V knjižici, ki obsega 72 strani je objavljenih 21 člankov, opremljenih z 81 fotografijami, ki jih je prispevalo 13 avtorjev (Štefanija Muhar: Zgodbe iz naročja Vrš, Tilka Klinar: Kronika Golobovega rodu, Tilka Klinar: Kronika Kovačevega rodu, Anda Bernard: Pri Pavlež je živel Kovačev Jaka, Rozalija Kokalj in Ana Stopar: Pngavova družina, Ana Stopar: Pot na Klek, Sonja Bric: Naša hiša "pri Zajcu", Andrej Pikon: Trgovina in obrt na Blejski Dobravi, Ana Stopar: Običaji in narodna noša, Majda Rebernik: Jaka Jakopič in tamburaški orkester, Marija Rekelj: Spomini na vaško amatersko gledališče, Tatjana Srpčič: Bila sem knjižničarka na Blejski Dobravi, Miro Svetina: Športno življenje nekdaj in danes, Anda Bernard: Kavčke v letih od 1946 do 1952, Sonja Bric: Vintgar, Mada Rebernik: Na Kočni so se znali veseliti, Majda Rebernik: Kako so gospodinje na Kočni hodile po vodo, Štefanija Muhar: Kravo ti bom vzel!, Mirko Piber: V delu je rešitev, v slogi je moč, Stanko Urh: Mama ni imela kaj dati v lonec, Štefanija Muhar: Barve mojega otroštva).

DOMOZNANSTVO, ETNOLOGIJA, SLOVENSKA LJUDSKA KULTURA, SPOMINI