skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  
Prof. Božena Orožen, upokojena vodja domoznanskega oddelka Osrednje knjižnice Celje, je dala pobudo, da bi tudi v Celju organizirali Univerzo za tretje življenjsko obdobje. Datum, ki velja za uradni začetek Univerze za tretje življenjsko obdobje v Celju, je 11. april 1994, ko se je v knjižničnih prostorih prvič zbrala skupina 21 upokojencev in začela z rednimi domoznanskimi srečanji. Preberi več
V oktobru istega leta je bil napravljen natančen načrt delovanja Univerze s tremi izobraževalnimi programi, ki jo je do januarja leta 1998 vodil Niko Veber. Za njim je vodenje prevzela bibliotekarka Slavica Hrastnik. Ob koncu leta se je v šestih krožkih izobraževalo že 100 slušateljev. Univerza je dobila tudi celostno podobo (članske izkaznice, spletno predstavitev, plakate),  uvedli smo pisno obveščanje članov in plačilo simbolične članarine. Vodja dejavnosti in dve mentorici so opravile dodatno izobraževanje na Andragoškem centru. Širši javnosti smo se predstavljali s sodelovanjem na raznih okroglih mizah na temo starejših in na sejmu Senior. Pripravili smo predstavitvi literarnih zbornikov Ko spregovori srce in Ko spomini ožive, razstavi ročnih del Za oči in srce in V spomin na babice ter prvo likovno razstavo. Vsako leto večji izbor ponujenih izobraževalnih programov je privabil tudi vedno več novih članov.   

V jubilejnem desetem šolskem letu je bilo vpisanih že 467 članov, delovalo pa je 26 krožkov. Za uspešno izobraževanje in organizacijo prijateljskega druženja ljudi v tretjem življenjskem obdobju je Univerza za III. življenjsko obdobje Osrednje knjižnice Celje 11. aprila 2004, na praznik mestne občine Celje, prejela Bronasti celjski grb. Ponosni smo, da je bilo naše prizadevno delo na področju neformalnega izobraževanja v lokalni skupnosti prepoznano in nagrajeno z visokim občinskim priznanjem. 

10. obletnico smo obeležili 7. maja 2004 s proslavo v Narodnem domu  in izdajo obsežnega zbornika z naslovom »Človek živi, dokler se uči«, v katerem je predstavljen razvoj dejavnosti. 

Besede naslova so postale  vodilo članov univerze, smer njihovega razmišljanja in način življenja, kar se kaže tudi v rezultatih dela v letih do sedaj. Kontinuirana rast vseh statističnih pokazateljev Univerze in zadovoljstvo članstva potrjuje pravilnost odločitve knjižnice za krepitev njene vloge na področju sociale in izobraževanja. 

Fotogalerija

Informacije

Kategorije

družba

Ključne besede

IZOBRAŽEVANJE ODRASLIH, UPOKOJENCI

Datum objave

09.12.2015 13:52

Zadnja sprememba

14.12.2015 10:44

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam