Zemljevid  

Juro Hrašovec (1858-1957)

Dr. Juro Hrašovec je predstavljal eno najbolj karizmatičnih osebnosti takratne slovensko usmerjene politike v Celju. Rojen je bil v Sisku, gimnazijo je obiskoval v Celovcu in Salzburgu, pravo študiral v Gradcu in doktoriral leta 1879.

Preberi več
Že kot dijak je postal narodno zaveden, kasneje pa se je politično oblikoval ob sodelovanju z najbolj znanimi slovensko usmerjenimi osebnostmi tistega časa: Josipom Sernecem, Mihaelom Vošnjakom, Josipom Žičkarjem, Ivanom Dečkom itd. Leta 1889 se je kot odvetnik preselil v Celje, postal odbornik in kmalu predsednik Narodne
čitalnice, odbornik in predsednik Celjske posojilnice, eden od ustanoviteljev Južnoštajerske hranilnice in deželni poslanec. Med drugim je dosegel ustanovitev Kmetijske šole v Šentjurju, Meščanske šole v Žalcu in med svojim 28-letnim predsedovanjem šolskemu svetu za celjsko okolico tudi postavitev Deške okoli¬ške šole leta 1927.
Njegovo več kot 60-letno javno delo v Celju in okolici je bilo posvečeno. predvsem ohranjanju in krepitvi slovenske gospodarske, politične in kulturne moči. 14. maja 1921 je bil v do takrat tradicionalno nemškem Celju na listi Jugoslovanske demokratske stranke izvoljen za prvega slovenskega župana in je to funkcijo opravljal do leta 1927.
 
Vir: Tatjana Badovinac, Janko Germadnik, Branko Goropevšek; Celjani so jih poznali; Pokrajinski muzej Celje, Celje, 2010. 

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Kategorije

družba
politika

Avtor besedila

Janko Germadnik

Ključne besede

ZNAMENITE OSEBNOSTI, ŽUPANI

Datum objave

25.03.2011 11:26

Zadnja sprememba

05.07.2018 18:55

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam