Zemljevid

"Nekoč, na svetega Alojzija dan, je bila šolska slovesnost pri Sveti Trojici. Poglavitni del slovesnosti so nam bili štruklji in češnje: vse drugo, maša, petje in pusti govori, nam je bilo le v nadlego."

Ivan Cankar, Moje življenje, VIII.

NINA

Roman Nina je leta 1906 izšel pri Schwentnerju. Pisatelj je v njem opisal sedemnočni manični monolog, ki ga govori neopredeljeni pripovedovalec v pričo umirajoče Nine. Gre za Cankarjevo najmodernejše besedilo t.i.roman oz. romanco v prozi.

KRPANOVA KOBILA

Tudi knjiga polemik Krpanova kobila je izšla pri Schwentnerju, in sicer leta 1907. Med drugim vsebuje: Študija o gledališču, Govekar in Govekarji, Poslednji dnevi Štefana Poljanca, Na otoku, Nespodobna ljubezen , Spomladij... Pretežni del je namenjen satiram zoper takratno meščansko gledališko življenje.

ALEŠ IZ RAZORA

Aleš iz Razora je izšel leta 1907 pri Narodni založbi. Pisatelj je v delu izjemno nazorno in plastično opisal vaškega svetohlinca. V drugem poglavju in na koncu v njem najdemo znani slavospev Vrhniki.

Nataša Oblak Japelj, Katja Gotvajn

KOLEDAR, Ivan Cankar, prvotiski, Vrhnika, stare razglednice