skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Julius Rakusch (1852-1910)

Julius Rakusch je bil član stare nemške celjske družine. Leta 1870 se je zaposlil v trgovini z železnino, ki je bila last njegovega očeta Daniela Rakuscha. Po očetovi smrti je pod starim imenom z bratom Josephom vodil trgovino, po bratovi smrti v letu 1897 pa je postal edini lastnik podjetja, ki je zaradi dobrega poslovanja postalo eno najuglednejših te vrste v monarhiji. Julius je kot poslovnež širokega formata sodeloval pri številnih gospodarskih podvigih v Celju in drugod. Bil je soustanovitelj tovarne emajlirane posode A. Westna v Celju, Lenkovega 1. celjskega mestnega mlina, Lorberjeve strojne tovarne v Žalcu in Westnove tovarne posode v Bratislavi.

Preberi več
Član celjskega občinskega odbora je postal istega leta kot njegov županski predhodnik Stiger (1879) in ko je Stiger v letu 1893 postal župan, je Rakusch prevzel funkcijo podžupana. Županstvo je prevzel po Stigerjevi smrti v začetku leta 1903. V času njegovega županovanja so se zaključili številni že prej zastavljeni in novi projekti. Z izgradnjo mestnega vodovoda se je rešilo eno osnovnih komunalnih vprašanj mesta Celja, zgradili so Meščansko dekliško šolo, pridobili mestni občini zemljišča za kopališče ob Savinji, posestvo Spodnji Lanovž in še številne druge nepremičnine. Kot župan je bil izrazit pospeševalec obrti in podpornik socialnega skrbstva. Omeniti velja tudi regulacijska dela na Savinji, obnovo plinarne, širitev plinskega omrežja in ureditev številnih objektov javnega značaja. Leta 1905 so med drugim položili temeljni kamen za Nemško hišo in poleg Splošne bolnišnice Celje predali uporabi sodobno opremljen izolirni oddelek. Zaradi zaslug in splošnega ugleda - bil je namreč član skoraj vseh celjskih nemških društev in tudi izredno socialno naravnan - so mu leta 1908 (kot prej Stigerju) podelili častno meščanstvo. Deutsche Wacht z datumom 28. 12. 1910 opisuje njegov pogreb, kakršnega Celje naj ne bi videlo vse od pogreba poslednjega grofa Celjskega.
 
Vir: Tatjana Badovinac, Janko Germadnik, Branko Goropevšek; Celjani so jih poznali; Pokrajinski muzej Celje, Celje2010. 

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Kategorije

družba
politika

Avtor besedila

Janko Germadnik

Ključne besede

ZNAMENITE OSEBNOSTI, ŽUPANI

Datum objave

25.03.2011 11:22

Zadnja sprememba

21.02.2018 07:01

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam