Julie Martini - celjska fotografinja (1895 – 1908)

Julija Martini je po očetovi smrti leta 1895 nadaljevala njegovo delo; v začetku se je nanj še sklicevala, kar je razvidno iz hrbtnih legend, toda kmalu je začela uporabljati eleganten osnovni karton s srebrnim napisom Atelier Julie Martini.

Preberi več
Njena specialiteta so bili posnetki otrok in deklet, ki kažejo izjemno senzibilnost; portretiranci na fotografijah živijo in se odzivajo na oko fotoaparata. Čeprav je sicer pristajala na takrat modno fotografiranje v opremljenem ateljeju, iz ohranjenih fotografij lahko sklepamo, da ji je bila najljubša tehnika beljenja, kjer izstopa obraz, medtem ko se telo in obleka izgubljata v meglico. Julija je bistvo portreta gradila na obrazu kot zrcalu značajskih potez portretiranca in senzibilnost njenega pristopa do fotografirane osebe izstopa zlasti pri portretih treh Donnerjevih(?) otrok – objektu, ki ga je časovno vzporedno, toda z bistveno manj globine obdelal takrat v Celju zelo popularni fotograf Lenz.

Po letu 1908 se ji je pri delu pridruži brat Josef, vendar v individualnih portretih še vedno lahko sledimo njen vpliv, čeprav se je morala odreči priljubljenemu belemu ozadju na račun modne temne podlage. Leta 1908 naj bi Julija in Josef kupila hišo številka 11 v Gosposki ulici. Skupni atelje sta vodila pod imenom Julie u. Josef Martini (tudi J.&J.Martini).

Vir: Rolanda Fugger Germadnik, Odsotnost smehljaja.  Celjski poklicnifotografi v 19. in začetku 20. stoletja, Pokrajinski muzej Celje, Celje2009.