skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  
Joži Košak iz Domžal vam udoben ženski slamnik sešije v pičlih 20 minutah. Pravega beneškega, prav takega z rdečim, črnim ali temno modrim trakom, ki ga nosijo gondoljerji, ko vas popeljejo po beneških kanalih, pojoč O sole mio, pa še kakšno minuto prej. Preberi več
Joži Košak iz Domžal je ena od zadnjih slamnikarc, ki še vztraja v tej starodavni in v starih časih nadvse čislani obrti. Izučila se je v nekoč znameniti, danes pa propadli domžalski tovarni Univerzale, kjer so izdelovali klobuke, tudi slamnike. Danes priletne gospodinje pletejo kite le še za prikaz tradicionalnih domačih obrti. »Poleg tega ni več prave slame,« opozarja Joži. Prava slama je imela dve koleni, poželi so jo na roke in previdno zvezali v snope, nato pa so odbrali najboljše.« Slamnikarska industrija je na koncu uvažala kite riževe slame s Kitajske, a z zaprtjem delavnic niti tega ni več. »Ne vem, kje bi sploh lahko dobila balo kite. Imam le še nekaj malega zaloge.« V eni bali je od 90 do 120 kit, odvisno od vrste. Današnja uvožena kita je dolga 50 metrov, kar zadostuje za štiri ali pet slamnikov.


Fotogalerija

Informacije

Ključne besede

SLAMNIKARSTVO, SLAMNIKI, ŠIVANJE

Datum objave

29.10.2012 16:11

Zadnja sprememba

10.11.2012 09:05

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam