Jože Dular - muzealec

V Metliki je leta 1947 začelo delovati Muzejsko društvo. Po smrti nekdanjega župana in člana pripravljalnega odbora za ustanovitev Muzejskega društva Ivana Malešiča je aprila 1949 njegovo vodenje prevzel prof. Jože Dular. Istega leta so pridobili prostore v proštiji, kjer so shranili skulpture Alojza Gangla in arheološke predmete z najdišča na Kučarju, kasneje pa so tja posamezniki prinašali raznorazne predmete, ki so predstavljali prvi inventar novo snujočega muzeja v Metliki. Vsi drugi muzejski predmeti, ki so jih pred tem hranili, so bili med 2. svetovno vojno uničeni. Pri notranjem odseku so leta 1949 vložili društvena pravila, ki so bila 3. novembra potrjena. To je bil povod, da so 10. novembra istega leta sklicali ustavni zbor društva in izvolili svoj prvi odbor, kateremu je predsedoval Jože Dular. Odbor se je resno lotil dela. Potrebovali so razstavno opremo. Težave so se pojavile z mizarji, pa tudi z denarjem. Zaradi dolgotrajne težave pri dobavi razstavne opreme so otvoritev Belokranjskega muzeja preložili na 1. maj 1951.1 Takratnemu političnemu vrhu Dular ni bil všeč, zato so ga 1951 postavili za ravnatelja muzeja2, kjer pa je novo nastali položaj obrnil Metliki, Beli krajini in Dolenjski v prid. Dular je bil 1. aprila 1952 imenovan za prvega honorarnega upravnika novo nastalega Belokranjskega muzeja.