Joško Majhen, dr. med. – zdravnik v Šmarju pri Jelšah od 1953 do 1988

Joško Majhen se je rodil 1. maja leta 1927 v Šmarju pri Jelšah na Jelšingradu, kjer je bil njegov oče oskrbnik. Osnovno šolo je obiskoval v rojstnem kraju, državno realno gimnazijo pa v Celju in jo uspešno zaključil z višjim tečajnim izpitom leta 1946.

Decembra leta 1944 se je pridružil Okrožnem odboru OF Kozje, kjer je najprej deloval kot aktivist, v začetku leta 1945 pa kot borec in kulturno prosvetni referent v 1. bataljonu Kozjanskega odreda. Zima mu je povzročila hude ozebline na nogah, zato je aprila zapustil Kozjanski odred in med zdravljenjem deloval v Okrajnemu odboru OF Šmarje pri Jelšah, kjer je sodeloval pri agitacijskem propagandnem delu ter na Okrožnem komiteju SKOJ-a Celje – okolica kot profesionalni mladinski aktivist, opravljal je tudi druge priložnostne naloge okrajne organizacije vse do osvoboditve. Po vojni je delal kot okrajni politični funkcionar v okraju Šmarje pri Jelšah in na Okrožnem komiteju v Celju. Sodeloval je v več mladinskih delovnih brigadah in kot aktivni udeleženec NOV ostal aktiven tudi na političnem področju.