skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  
Mojster Janez Vidic iz vasi Dole pri Krašcah se je za kovinopasarja izučil leta 1963. Svojo poklicno pot je začel pri znanem mojstru Žmucu, nato je nekaj let delal v podjetju Tamiz, kjer so izdelovali okrasje in opremljali prestižne potniške ladje doma in v tujini.Podjetje se žal ni prilagodilo novim razmeram, pa bi po mnenju Vidica prav zlahka preživelo. Zato si je doma v garaži uredil delavnico. Preberi več
Osnovne surovine v kovinopasarstvu so srebro, baker, medenina in bron. Tehnike spajanja posameznih kosov so različne; baker spajkamo, srebro lotamo. Osnovno orodje kovinopasarja je presenetljivo preprosto: različno zašiljene klešče, pile, žage za kovino, škarje vseh velikosti, različna kladiva, navadno in koničasto dleto in seveda ogenj, s katerim segreva in oblikuje kovino. Potem ko srebrni ali medeninasti kelih pozlati, je na vrsti najprej osnovno, za konec pa še fino poliranje, ki zahteva krepke, a nežne roke. Kovinopasarjev danes primanjkuje, pravzaprav je Vidic eden od zadnjih, ki še dela in ustvarja.

Fotogalerija

Informacije

Ključne besede

KOVINARSTVO, KOVINE

Datum objave

30.10.2012 18:58

Zadnja sprememba

10.11.2012 09:08

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam