Zemljevid
Mojster Janez Vidic iz vasi Dole pri Krašcah se je za kovinopasarja izučil leta 1963. Svojo poklicno pot je začel pri znanem mojstru Žmucu, nato je nekaj let delal v podjetju Tamiz, kjer so izdelovali okrasje in opremljali prestižne potniške ladje doma in v tujini.Podjetje se žal ni prilagodilo novim razmeram, pa bi po mnenju Vidica prav zlahka preživelo. Zato si je doma v garaži uredil delavnico. Preberi več
Osnovne surovine v kovinopasarstvu so srebro, baker, medenina in bron. Tehnike spajanja posameznih kosov so različne; baker spajkamo, srebro lotamo. Osnovno orodje kovinopasarja je presenetljivo preprosto: različno zašiljene klešče, pile, žage za kovino, škarje vseh velikosti, različna kladiva, navadno in koničasto dleto in seveda ogenj, s katerim segreva in oblikuje kovino. Potem ko srebrni ali medeninasti kelih pozlati, je na vrsti najprej osnovno, za konec pa še fino poliranje, ki zahteva krepke, a nežne roke. Kovinopasarjev danes primanjkuje, pravzaprav je Vidic eden od zadnjih, ki še dela in ustvarja.

KOVINARSTVO, KOVINE