skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Janez Markelj - Naši predniki in mi

Vsebino predstavlja zgodba Naši predniki in mi, ki jo je napisal Janez Markelj in je objavljena v knjižici Kako so se na Jesenice včasih priseljevali.

Preberi več

To je življenjska zgodba družine Markelj iz Sorice v Guillerme Charavines v Franciji, ki jo je po spominu in podatkih iz družinskega arhiva zapisal Janez Markelj. Avtor opisuje življenjsko pot svojih staršev, ki sta se v letih med vojnama naselila v Franciji, kjer se je rodil. V nadaljevanju opisuje povratek družine Markelj iz Francije na Jesenice po drugi svetovni vojni. Zgodba je razdeljena na pet podpoglavij: Ata Frančišek, Sorica 1904-1929, Mama Frančiška, Sp. Sorica 1913-1936, Francija do novembra 1947, Podrožca-Jesenice-Kamnik-Jesenice, Jesenice – Plavž od 1948 do 1971.  Dokument vsebuje tudi fotografije poročnega sprevoda pred hišo v Charavinesu, teto Marijo na vrtu pred hišo v Charavinesu okoli leta 1946, razglednico Bresta, ki jo je Frančišek Markelj pisal s prisilnega dela 25. marca 1944 in fotografijo Janeza in Alojza Marklja pred novim blokom na Plavžu leta 1948. Vse fotografije so last Janeza Marklja.

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor besedila

Janez Markelj

Kontaktne osebe

Nataša Kokošinek

Ključne besede

Jesenice, priseljevanje, LOKALNE SKUPNOSTI, kulturna dediščina, krajevna zgodovina, ETNOLOGIJA

Datum objave

27.12.2018 20:02

Zadnja sprememba

07.12.2018 18:11

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam