skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Iz zgodovine Kidričevega

Kidričevo je industrijsko naselje na Dravskem polju, zgrajeno po 2. svetovni vojni, severno od Tovarne glinice in aluminija (danes Talum). Naselje se je najprej imenovalo Strnišče, leta 1953 pa je dobilo ime po umrlem politiku Borisu Kidriču. Zgodovina kraja je usodno povezana z dogodki v prvi in drugi svetovni vojni.

Preberi več
Naselje Strnišče se je razvilo ob gradu, ki ga je ok. leta 1870 sezidal grof Schöndorf. Do 1. svetovne vojne se je imenovalo Sternthal, med vojno pa se je zanj uveljavilo ime Strnišče. Takrat so avstro-ogrske oblasti tu zgradile taborišče za vojne ujetnike in več rezervnih vojaških bolnišnic. Po vojni je Deželna vlada Slovenije v zapuščenih strniških barakah za nekaj časa uredila begunsko taborišče.

Po 1. svetovni vojni je strniško posestvo z gradičem kupil ptujski vinski trgovec in posestnik Franc Čuček, ki je tu nameraval zgraditi tovarno železniških voz, nato tovarno sladkorja in nazadnje tovarno volnenih tkanin, a posrečilo se mu je ustanoviti le več manjših podjetij v katerih je delalo ok. 180 delavcev. Leta 1926 so vsa njegova podjetja propadla, kraj pa so zapustili tudi njegovi prebivalci. Obljudeno je ostalo le grajsko poslopje s pribl. petdesetimi prebivalci in hiše ob železniški postaji Strnišče.

Več o zgodovini Strnišča do 2. svetovne vojne si lahko preberete tukaj.

(Avtorica digitalne zbirke: Melita Zmazek)


Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Kategorije

zgodovina

Avtor besedila

Melita Zmazek

Kontaktne osebe

Melita Zmazek

Ključne besede

20. stoletje, ALUMINIJ, Kidričevo, Strnišče, TABORIŠČA, Tovarna glinice in aluminija, tovarne, ZGODOVINA

Datum objave

28.11.2012 00:00

Zadnja sprememba

21.08.2018 15:46

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam