Iz zgodovine Kidričevega

Kidričevo je industrijsko naselje na Dravskem polju, zgrajeno po 2. svetovni vojni, severno od Tovarne glinice in aluminija (danes Talum). Naselje se je najprej imenovalo Strnišče, leta 1953 pa je dobilo ime po umrlem politiku Borisu Kidriču. Zgodovina kraja je usodno povezana z dogodki v prvi in drugi svetovni vojni.

Preberi več
Naselje Strnišče se je razvilo ob gradu, ki ga je ok. leta 1870 sezidal grof Schöndorf. Do 1. svetovne vojne se je imenovalo Sternthal, med vojno pa se je zanj uveljavilo ime Strnišče. Takrat so avstro-ogrske oblasti tu zgradile taborišče za vojne ujetnike in več rezervnih vojaških bolnišnic. Po vojni je Deželna vlada Slovenije v zapuščenih strniških barakah za nekaj časa uredila begunsko taborišče.

Po 1. svetovni vojni je strniško posestvo z gradičem kupil ptujski vinski trgovec in posestnik Franc Čuček, ki je tu nameraval zgraditi tovarno železniških voz, nato tovarno sladkorja in nazadnje tovarno volnenih tkanin, a posrečilo se mu je ustanoviti le več manjših podjetij v katerih je delalo ok. 180 delavcev. Leta 1926 so vsa njegova podjetja propadla, kraj pa so zapustili tudi njegovi prebivalci. Obljudeno je ostalo le grajsko poslopje s pribl. petdesetimi prebivalci in hiše ob železniški postaji Strnišče.

Več o zgodovini Strnišča do 2. svetovne vojne si lahko preberete tukaj.

(Avtorica digitalne zbirke: Melita Zmazek)

Ključne besede

20. stoletje, ALUMINIJ, Kidričevo, Strnišče, TABORIŠČA, Tovarna glinice in aluminija, tovarne, ZGODOVINA